fredag 29 januari 2010

Polenta Pasticciata

Polenta Pasticciata, 4 portioner:
Sås:
40 g smör
2 msk vetemjöl
420 ml mjölk
salt och vitpeppar
en nypa muskot
90 g riven cheddar
1 l vatten

220 g polenta
0,5 tsk salt
100 g smör i bitar
300 g små champinjoner, skivade
salt och nymalen svartpeppar
en nypa muskot
480 g avrunna och skivade kronärtskocksbottnar
3 skivade tomater
180 g rökt skinka/kalkon, tunt skivad
2 msk riven parmesan

  1. Sätt ugnen på 225°. Olja en ugnssäker form.
  2. Såsen: Smält smör i en kastrull och rör ner mjölet. Koka en kort stund, blanda i mjölken lite i taget. Rör tills såsen tjocknat. Krydda med salt och peppar efter smak plus muskot. Sätt till osten. Koka under omrörning tills såsen är jämn.
  3. Koka upp vattnet i en stor kastrull. Tillsätt salt och rör gradvis i polentan. Mnska värmen och koka under kraftig omrörning i 20 min.Dra undan kastrullen och rör i hälften av smöret.
  4. Smält under tiden resten av smöret och sautera svampen lätt i 3-4 min. Krydda med salt, peppar och muskot.
  5. Bre ut i den oljade formen tre lager av polenta, svamp, kronärtskocksbottnar, tomatskivor, skinka/kalkon och sås. Strö över parmesanost och grädda i 30 min. låt stå några minuter före servering.
(Recept ur Det italienska köket)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar