måndag 21 februari 2011

Brödbak och veckans meny

Finns det nåt godare än nybakat bröd med smör (som smälter)?

På senare tid har jag saknat min mojo vad gäller surdegsbak. Jag har de senaste månader ofta bakat på fri hand och det har ibland resulterat en del mindre lyckade bröd. Sist det hände tog jag på mig offerkoftan och gnällde över livets orättvisa tills min man försiktigt påpekade att de senaste ofullkomligheterna kanske berodde på att jag "alltid ska experimentera så mycket". Jag insåg att han hade rätt och begravde min sista experimentlusta, surfade in på Pain de Martin och bakade Levain enligt Martins recept med en noggrannhet (på grammet och minuten) som jag sällan orkar uppbåda. Det blev bra. Väldigt bra.


Nog om bak. Här kommer veckans meny:

Måndag: Köttfärssås på grädde, bacon och gremolata
Tisdag: Asiatiska fishcakes
Onsdag: Kyckling Limone
Torsdag: Wokad tofu med spenat
Fredag: Kokt torsk med skirat smör, ägg och pepparrot

11 kommentarer:

  1. Låter som en himla mumsig veckomeny och Martins Levainbröd är himla gott

    SvaraRadera
  2. Brukar min också klaga på när mina experiment blir lite väl utsvävande och inte så bra alla gånger :-)
    Martins recept är kanon. Han är min brödgud!

    SvaraRadera
  3. Mmm, gott! Bakade levain för några veckor sedan, det kan knappast finnas någon som inte tycker om detta ljuvligt goda bröd - i så fall bli rjag minst sagt förvånad.

    SvaraRadera
  4. Vad gott det ser ut. Nygräddat bröd är supergott.

    SvaraRadera
  5. Cupcakesfluffa, ja, vi har ätit gott hela veckan.

    Remsan, min med! Och förmodligen 100 000 till instämmer i det.;-)

    Filippa, det är förmodligen världens godaste bröd.


    Erika, visst är det. jag skulle kunna äta mig till döds på nybakat. Tur att överlevnadsinstinkten är större än frosserigalenskapen.:-)

    SvaraRadera
  6. idag är nog faktiskt dagen då jag ska sätta en surdeg. kryss i taket!

    SvaraRadera
  7. charlotta, vad spännande! Hoppas du blir framgångsrik.

    SvaraRadera
  8. Vi glömde ju att smaka brödet till middagen, men fick å andra sidan njuta av supergott hembakat bröd till frukosten. Lyx! Handduken som brödet kom i blev kvar här hos oss - vi tar med den när vi får komma på 3-rättersmiddagen som vi ser fram emot :-) /Erika

    SvaraRadera
  9. Vilka fina bröd, önskar att jag också kunde! Din makes frukost såg förresten grymt god ut, lite annat än en sleten kaffe och en bunke fil som det brukar bli här hemma.

    SvaraRadera
  10. Svar: Nej, det finns inget godare än nybakt bröd med smör som smälter.

    SvaraRadera
  11. Å vilka fina bröd! Pain de Martin är bra :)

    SvaraRadera