Min mans favoritfrukost: hembakat surdegsbröd med ost och kaviar med varm O'boy till. Det äter han varje dag, sen barnsben, men han tröttnar inte.
I lördags fyllde min man år. Det blev frukost och presenter på sängen, fika med Rice Crisp-tårta, bowling och Stockholms matvarufabrik på kvällen.
Den här goda marängtårtan är något av en klassiker i vår familj och min man önskar den ofta till sin födelsedag. Receptet har jag fått från min bortgångna svärmor så lite för att hedra hennes minne kallar jag den Anettes Rice Crips-tårta.
Anettes Rice Crisp-tårta
4 äggvitor
3 dl strösocker
2 droppar ättikssprit
3 dl puffat ris
Vispa äggvitor, socker och ättika till hård och seg maräng. Rör ner det puffade riset och bred ut på en plåt med bakpapper, antingen i rundlar eller fyrkanter. Jag kör rektangulärt. Grädda i 125° i 60 min. Låt svalna.
Äggkräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
100 g rumstempererat smör
Sjud under omrörning äggulor, socker, vetemjöl och grädde i en tjockbottnad kastrull tills det tjocknar. Ta av från spisen och vispa ner lite av smöret i taget. Vispa flitigt och var försiktig så krämen inte skär sig. Låt svalna.
Bred äggkrämen på den ena marängen, lägg på den andra och garnera med vispad grädde och frukt eller bär. jag brukar variera mig och den här gången blev det kiwi och björnbär. Snygg kombo om jag får säga det själv.
Och nu till veckans meny:
Måndag: Fläskkarré på asiatiskt vis
Tisdag: Ugnsbakad lax med fetaosttäcke
Onsdag: Kryddig kycklinggryta
Torsdag: Rödbetsbiffar
Fredag: Saffransfisk i ugn
Jag tackar inte nej varken till frukosten eller tårtan! Mmm... min svärmor har bakat denna tårta! God som tusan!
SvaraRaderaojojoj, vad gott med oboy! det har jag inte druckit på hur länge som helst!
SvaraRaderaoch yes box, nu har jag satt en rågsurdegsgrund! det verkar gå ganska bra än så länge, den står och myser vid ett element :=)
Tårtan ser väldigt god ut:-)! Älskar maräng!
SvaraRaderaVi älskar maräng båda två, så kul med något annorlunda i receptet. Måste provas någon gång.
SvaraRaderaVilken tårta!! Låter sött och gott!! Och krispigt. Och fräscht med bären! Me like!!
SvaraRaderaSer ut som det blir en riktigt god vecka i ert kök.
SvaraRaderaRice Crisp-tårta är så farligt gott!
Vilken mumsig tårta :-)
SvaraRaderaFint fint! Gott gott! Grattis till din man!
SvaraRaderaVad fint du skriver Erika! Mysig hemsida.
SvaraRaderaKram, din kompis Kristina
Grattis till din man i efterskott!
SvaraRaderaDet är konstigt det där med frukost, det kan man äta lika varje dag utan att tröttna, men skulle man äta samma middag varje dag så hade jag inte stått ut. :-)
Tårtan ser jättegod ut. Väldigt dekorativt med kiwi och björnbär.
Den här tårtan är så god. Skulle inte vara helt fel i present. .)
SvaraRaderaKlart man inte tröttnar på den frukosten, det är hur gott som helst ju!
SvaraRaderaStockholms matvarufabrik är för övrigt en fantastisk restaurang.
Mmm låter jättegott! Allt bra med dig? Tänkte det var ju rätt länge sen du skrev något... Kramar Anna
SvaraRaderaHallå där! Var håller du hus? Saknar din veckomatsedel och massa mumsiga recept!
SvaraRaderaÄlskar marängtårta. Låter gott med puff-ris i!!
SvaraRaderaKul att titta in och få lite ny inspiration :) Jag har också precis startat en mat- och bakblogg, kolla gärna in den om du känner för det.
SvaraRaderaSån tårta är så himla god, och så enkel att göra! Perfekt för stora kalas!
SvaraRaderaBjöööörnbär! Mums! Ser gott ut!
SvaraRadera