måndag 1 november 2010

Låt mig bjuda på en trösterik efterrätt och veckans meny


Jag har skrivit om den förr mig jag gör det igen - chokladpajen. Den är grymt mäktig, så den räcker till många, och, precis som allt annat jag vill äta nu, är den mycket trösterik med all sin choklad, rent av kärleksfull. :-) Varm är den riktig kladdig och god men jag tycker nog ändå att den gör sig bättre om den får vila i kylskåpet ett dygn.

Innan receptet - här kommer veckomenyn:
Måndag: Brödpasta med pinjenötter (veckans vego)
Tisdag: Fisk med chorizo (tänkte prova Remsans recept)
Onsdag: Viltköttfärsås
Torsdag: Ugnsstekt lax
Fredag: Exotisk kyckling med frukter


Paj med chokladganache
3 dl vetemjöl
125 g smör
2-3 msk kallt vatten


Chokladganache:
140 g osaltat smör,
150 g choklad (70 %),
1 nypa salt
8 strukna msk kakao.
4 ägg och
200 g strösocker
3 msk crème fraîche
3 msk ljus sirap


Pajskalet:
Mixa samman mjöl och smör till en smulig massa, och tillsätt sedan vatten och arbeta samman till en fast deg. Låt vila kallt, kavla ut och lägg i form och förgrädda i 225° i 10 min.

Chokladganachen:
Smält samman smör, choklad, salt och kakao ovan vattenbad.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Vispa sedan i crème fraiche och sirap.
Blanda ägg- och chokladsmeten och häll i det förgräddade och pajskalet. Grädda i 150° i 40 min.

13 kommentarer:

  1. Chokladpaj låter ju helt fantastiskt gott! =)

    SvaraRadera
  2. Låter underbart gott med chokladpaj!!!

    SvaraRadera
  3. Ooo det här ser ut som något för mig =)

    SvaraRadera
  4. Vilken härlig paj. Allt med choklad i går hem hos mig. :-)

    SvaraRadera
  5. Mmmm... ser väldigt god ut! Jag är en riktig chokladälskare, som älskar choklad näst efter familj och vänner!

    SvaraRadera
  6. Pajen ser ju tokgod ut, absolut något för mig, får allt ta och testa att baka den

    SvaraRadera
  7. Herreguuuud va gott det låter! Den bara MÅSTE jag göra! Har redan skrivit ner receptet, vattnas i munnen!!!! Kram Anna

    SvaraRadera
  8. OJ vilken maffig paj! Nu börjar det klia i bakarfingrarna :)

    SvaraRadera
  9. Men oj vad gott det där ser ut! Blir det lite som att man har en översmarrig kladdkaka i pajskal?? Det ser så snyggt ut med det ljusa pajskalet och sen den mörka chokladen!! =)

    SvaraRadera
  10. Sockerus, det var det! Kul att se dig här! Kul att se dig i tidningen också :-)

    Sofie, den är farligt god! :-)

    Cecilia, då måste du testa!

    Erika, hos mig med!

    håkan och Anki, jag kan tänka mig att den här är nåt för er.

    Frostrosor, choklad kommer högt upp också på min älskar-lista :-)

    Cupcakesfluffan, det tycker jag du ska göra! :-) Vore kul att höra vad du tycker.

    Anna, visst är den svår att motstå :-)

    Filippa, hoppas du bakar den!

    Therése, ungefär som en kladdkaka eller som ett pajskal med tryffel i. jag tycker också att det blir snyggt. Kul att du tycker det! Sen är det kul att variera med om man ofta gör chokladkakor.

    SvaraRadera
  11. Hur gos lät inte denna då. mums.

    SvaraRadera
  12. Yasemin, du bra måste göra den! :-)

    SvaraRadera