onsdag 17 november 2010

Räddningen - Treveckorssallad!


Periodvis är vi väldigt dåliga på att äta grönsaker i vår familj. Jag försöker föra in så mycket grönsaker som möjligt i den lagade maten men ganska ofta känns det ändå otillräckligt. Den senaste tiden har vi sjunkit djupare ner i -äter-inte-tillräckligt-med-grönt-träsket än någonsin, och jag tror att den främsta orsaken till det är att min minsta blir extremt trött, hungrig och uppmärksamhetskrävande en timmen före middag d v s vi träder in i den klassiska s k hell hour, så ofta prioriterar eller glömmer jag bort att ordna med sallad eller råkost när middagen ska fram på bordet. Men, som om styrt av ödet, så föll ett handskrivet recept ur en gammal, begagnad kokbok jag tittade i härom dagen, och receptet innehöll beskrivning på s k Teveckorssallad. Jag kände på en gång att det här kunde vara vad som behövs för att vi ska få i oss mer grönt. Och gott blev det också! Jag utgick från receptet på lappen jag hittade men la till färska örter, den här gången blev det koriander men jag kan tänka mig att mynta eller basilika också sitter fint.

Vidare har jag läst att nästa trend, efter surdegsbak, är att syra, dvs att t ex göra sin egnen surkål. Treveckorssalladen får vara mitt lightsvar på den nya syratrenden. :-)

Treveckorssallad
1 halvt vitkålshuvud, strimlat
4 morötter, grovrivna
2 röda paprikor, finhackade
1 purjolök, strimlad
1 kruka koriander, finhackad
1 dl olivolja
1 dl äppelcidervinäger
0,5 dl strösocker

Blanda alla grönsaker i en stor skål. Koka upp olja, vinäger och socker, häll över salladen och blanda runt.

12 kommentarer:

 1. Den här brukade min mamma göra när vi var små! Den är riktigt god! Är dock tveksam till om den funkar hos oss, skulle nog bli 3-månaderssalladen och jag skulle få äta upp allt själv. Min 2-åring vägrar färska grönsaker. Han säger "Nej, min äta gräs mamma!" :-D

  SvaraRadera
 2. Alltså salladen håller i sig i tre veckor? En kompis berättade just idag att hon gör en STOR skål med "pizzasallad" på söndagarna och sedan äter de det (och annat) varje dag under veckan.
  Jag är helt insnöad på soppor för tillfället, äter soppa till lunch och äter soppa hemma. Det går ju så snabbt - kokte upp en halv zucchini och en purjolök i buljong och blandade på slutet i några kokta potatisrester och kokt broccoli. Körde några varv med stavmixer och ringlade lite olivolja över och sedan var det bara att hugga in! Gjorde några croques monsieur till.
  KRAM!

  SvaraRadera
 3. Den har jag hört talas om men jag har aldrig gjort den själv. Verkar ju smidigt att göra mycket på en gång.

  SvaraRadera
 4. Hej igen!
  Jag har en utmaning till dig:
  http://bakgladje.blogspot.com/2010/11/bloggutmaning.html

  SvaraRadera
 5. haha, vad kul, när jag läste det här: "min minsta blir extremt trött, hungrig och uppmärksamhetskrävande en timmen före middag d v s vi träder in i den klassiska s k hell hour" så läste jag först "min man" och tänkte att vad skönt, någon annan som har en sambo som också blir ett monster om han inte får mat. haha.

  SvaraRadera
 6. Vilket bra tips. Grönsaker måste vi alla bli bättre på att äta. Wok är annars bra att fixa med grönsaker. :)

  SvaraRadera
 7. Frostrosor, smart 2-åring :-D

  Petra, jag vet inte men den heter så, Treveckorssallad. Vi har haft vår i en vecka nu och den smakar fortfarande gott även om krispigheten har försvunnit något. jag tror den kommer räcka i knappt två veckor så jag får väl rapportera om 5-7 dar om doft och smak. :-)

  Erika, jag det var det jag gillad med idéen, smidigheten.

  Charlotta, det hade likaväl kunnat vara min man! :-D Han är som ett stort barn ibland, när han är trött och hungrig ... och jag har skämt bort honom med att oftast vara den som lagar mat.

  Yasemin, ja wok är bra och vi gör det ganska ofta just för att få i oss grönt. Som sagt, i lagad mat har vi ofta mycket grönsaker, det är värre med råkosten och tillbehören. Kul att se dig här igen. :-)

  SvaraRadera
 8. Mums, sån sallad är verkligen god! Och smidig att ha en laddning i kylskåpet. Jag brukar kombinera den med andra grönsaker. :-) Jag äter (nästan) alltid grönsaker till maten, tycker måltiden känns halv annars...

  SvaraRadera
 9. Låter supergott<!!! Gillar syrat. Hemmagjord pizzasallad är en absolut favvo!!

  SvaraRadera
 10. Frida, väääääldigt smidigt :-)Det har blivit så här också, att jag kompletterat vissa dag med andra grönsaker.

  Sofie, då måste du prova denna :-)

  SvaraRadera
 11. Åh, men skönt att jag just gett mig på att syra rödkål till julbordet, då känner jag mig helt rätt i tiden :) Skämt å sido, syra var både kul och gott, så det hoppas jag ha driftighet nog att göra fler gånger. Din sallad (och den från dagens inlägg) ser också väldigt god ut.

  SvaraRadera
 12. Eanie, tack! Kul att se dig här. :-)

  SvaraRadera