måndag 28 februari 2011

Helgens födelsedagsfirande och veckans matsedel

Min mans favoritfrukost: hembakat surdegsbröd med ost och kaviar med varm O'boy till. Det äter han varje dag, sen barnsben, men han tröttnar inte.

I lördags fyllde min man år. Det blev frukost och presenter på sängen, fika med Rice Crisp-tårta, bowling och Stockholms matvarufabrik på kvällen.


Den här goda marängtårtan är något av en klassiker i vår familj och min man önskar den ofta till sin födelsedag. Receptet har jag fått från min bortgångna svärmor så lite för att hedra hennes minne kallar jag den Anettes Rice Crips-tårta.

Anettes Rice Crisp-tårta
4 äggvitor
3 dl strösocker
2 droppar ättikssprit
3 dl puffat ris

Vispa äggvitor, socker och ättika till hård och seg maräng. Rör ner det puffade riset och bred ut på en plåt med bakpapper, antingen i rundlar eller fyrkanter. Jag kör rektangulärt. Grädda i 125° i 60 min. Låt svalna.

Äggkräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
100 g rumstempererat smör

Sjud under omrörning äggulor, socker, vetemjöl och grädde i en tjockbottnad kastrull tills det tjocknar. Ta av från spisen och vispa ner lite av smöret i taget. Vispa flitigt och var försiktig så krämen inte skär sig. Låt svalna.

Bred äggkrämen på den ena marängen, lägg på den andra och garnera med vispad grädde och frukt eller bär. jag brukar variera mig och den här gången blev det kiwi och björnbär. Snygg kombo om jag får säga det själv.

Och nu till veckans meny:

Måndag: Fläskkarré på asiatiskt vis
Tisdag: Ugnsbakad lax med fetaosttäcke
Onsdag: Kryddig kycklinggryta
Torsdag: Rödbetsbiffar
Fredag: Saffransfisk i ugn

18 kommentarer:

  1. Jag tackar inte nej varken till frukosten eller tårtan! Mmm... min svärmor har bakat denna tårta! God som tusan!

    SvaraRadera
  2. ojojoj, vad gott med oboy! det har jag inte druckit på hur länge som helst!

    och yes box, nu har jag satt en rågsurdegsgrund! det verkar gå ganska bra än så länge, den står och myser vid ett element :=)

    SvaraRadera
  3. Tårtan ser väldigt god ut:-)! Älskar maräng!

    SvaraRadera
  4. Vi älskar maräng båda två, så kul med något annorlunda i receptet. Måste provas någon gång.

    SvaraRadera
  5. Vilken tårta!! Låter sött och gott!! Och krispigt. Och fräscht med bären! Me like!!

    SvaraRadera
  6. Ser ut som det blir en riktigt god vecka i ert kök.
    Rice Crisp-tårta är så farligt gott!

    SvaraRadera
  7. Fint fint! Gott gott! Grattis till din man!

    SvaraRadera
  8. Vad fint du skriver Erika! Mysig hemsida.
    Kram, din kompis Kristina

    SvaraRadera
  9. Grattis till din man i efterskott!
    Det är konstigt det där med frukost, det kan man äta lika varje dag utan att tröttna, men skulle man äta samma middag varje dag så hade jag inte stått ut. :-)
    Tårtan ser jättegod ut. Väldigt dekorativt med kiwi och björnbär.

    SvaraRadera
  10. Den här tårtan är så god. Skulle inte vara helt fel i present. .)

    SvaraRadera
  11. Klart man inte tröttnar på den frukosten, det är hur gott som helst ju!

    Stockholms matvarufabrik är för övrigt en fantastisk restaurang.

    SvaraRadera
  12. Mmm låter jättegott! Allt bra med dig? Tänkte det var ju rätt länge sen du skrev något... Kramar Anna

    SvaraRadera
  13. Hallå där! Var håller du hus? Saknar din veckomatsedel och massa mumsiga recept!

    SvaraRadera
  14. Älskar marängtårta. Låter gott med puff-ris i!!

    SvaraRadera
  15. Kul att titta in och få lite ny inspiration :) Jag har också precis startat en mat- och bakblogg, kolla gärna in den om du känner för det.

    SvaraRadera
  16. Sån tårta är så himla god, och så enkel att göra! Perfekt för stora kalas!

    SvaraRadera
  17. Bjöööörnbär! Mums! Ser gott ut!

    SvaraRadera