onsdag 22 september 2010

Hönökaka möter läfsa - eller Full-fräs-bröd


Mjukakor är tunna mjuka bröd som förekommer i många svenska landskap men i lite olika varianter. Jag har rötter i Bohuslän och ett av mina favoritbröd när jag var barn var Hönökaka som är den bohuslänska varianten av mjukkaka. I Hönökaka ingår mjölsorterna vetemjöl och eventuellt grahamsmjöl om man vill. Eftersom jag ville ha ett något mörkare och smakrikare bröd, men fortfarande lättsamt som en Hönökaka, hade jag i fänkål och rågsikt som den värmländska varianten av mjukkaka, läfsor, bakas av. Sedan ville jag att mitt bröd skulle få de H-fördelar som surdeg ger d v s härlig smak, hållbarhet och hälsosamhet. Vad jag inte tänkte på, i min trötthet och när jag valde att ha i surdeg, var att minska på jästen. Den jäste i rasande fart med bränsle från både surdeg och jäst. Det blev full fräs helt enkelt.

Full-fräs-bröd
Fördeg:
ca 0,5 dl rågsurdeg
ca 0,5 dl grovt rågmjöl
ca 0,33 dl vatten

Blanda samman fördegen och låt den jäsa till dubbelstorlek i några timmar.

Deg:
Fördegen
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 tsk salt
2 msk ljus sirap
1 tsk stött fänkål
4 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjälken och värm till 37°.
Rör ut jästen i degspadet och blanda i fördegen.
Tillsätt sirap, salt, fänkål, rågsikt, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa till dubbelstorlek i ca 15-20 min (så kort tid tack vare det dubbla bränslet).
Knåda den jästa degen lätt, dela i 8 bitar och kavla ut till ca 0,5 cm tjocka, rundakakor.
Lägg dem två och två på plåtar och nagga tätt med gaffel.
Grädda direkt i ugnen i 275° i 5 min. Kavla ut nästa par medan den första plåten gräddas.
Låt svalna under bakduk.

8 kommentarer:

  1. Bättre ändå när det är åt det hållet än att degen inte vill jäsa. Det kan dock bli lite svårt att hantera den stora degen, som kanske vill smita ur bunken. Antar att de blev lika goda som de ser ut.

    SvaraRadera
  2. Remsan, absolut! Otillräckligt jästa bröd är ingen hit. Du, den där degen var som ett vilddjur jag försökte tämja.:-D

    SvaraRadera
  3. Ooh, nu blev jag lite nostalgisk. Jag älskar läfsor! Det brukade vi äta när vi var uppe i Ankarede i Jämtland om somrarna när jag var tonåring. :)

    SvaraRadera
  4. Hihi, kul namn full-fräsbröd :)
    Måste kolla in ditt surdegsavsnitt, ska försöka ge mig på surdeg så småningom, men måste läsa in mig lite först...

    SvaraRadera
  5. Ser väldigt gott ut. Jag gör också en variant av hönökaka, men det verkar spännande att ha i surdeg.

    SvaraRadera
  6. Hej Vendeltid! Då tycker jag att du ska ta och nostalginaka :-) vad kul att du också hade minnen till mjukkaka.

    Therése, glöm då inte att kolla in übergurun vad gäller surdegsbröd http://paindemartin.blogspot.com/

    Erika, hoppas du bloggar om din Hönökaka, skulle vara kul att läsa.

    SvaraRadera
  7. Vad kul med hönökakor på sudeg. Mina barn har länge sagt att de vill att jag ska baka "runda platta bröd med hål i" (typ Polarbröd). Ska nog testa dessa. De kommer säkert att gå hem hos alla.
    /Sara

    SvaraRadera
  8. Hej Sara! Just Polarbröd är min äldste sons favorit. Mitt full-fräs-bröd är det första hembakta bröd som på allvar kan konkurrera med köpebröd.

    SvaraRadera