lördag 17 april 2010

Helgfrukost med linfröscones


En lugn helgfrukost med nybkat bröd är bland de bästa måltider jag vet. Jag brukar försöka komma ihåg att sätta en deg eller t o m utbakade frukostbullar på kalljäsning på kvällen så vi får nybakat frukostbröd. Det är så ljuvligt gott och bara doften av nybakat får mig att mysa in i själen. Igår hade jag varken minne eller ork för att göra en deg så i morse blev det scones. Det är minsann inte så dumt det heller!


Linfröscones, 4 personer
3 dl vetemjöl special
0,75 dl grahamsmjöl
0,25 dl vetegroddar
4 tsk hela linfrö + 1 tsk till garnering
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
1,5 dl mjölk

Blanda alla torra ingredienser. Nyp in smöret förhand eller kör det i matberedare till en smulig massa. Tillsätt mjölken.
Dela degen i två delar och platta ut till två runda kakor på en plåt. Skär med mjölad kniv i kakorna så det blir fyra delar av varje. Nagga med gaffel, pensla med lite vatten och strö över linfrö.
Grädda i 10 min i 250 °. Ät och njut!

11 kommentarer:

  1. Åh, vad mysigt med nybakat bröd på morgonen! Själv brukar jag baka filmjölksbröd men det ska helst vara någon dag gammalt innan man äter det för bästa smak. :)

    SvaraRadera
  2. Smarrigt, frukost är bästa måltiden och nybakat är alltid härligt! Jag brukar baka källarfranska när vi är på landet, bara att stoppa in i ugnen på morgonen.

    Kul att se dig här Erika, jag såg din länk hit på Fb.

    SvaraRadera
  3. Mums - nyttig och god idé att prova till nästa helgfrukost.

    SvaraRadera
  4. Älskar helgfrukostar, man sitter länge och äter mycket ;-) Trevligt med grövre scones. Receptet är nu sparat!

    SvaraRadera
  5. Bra idé med linfröscones. Inte fel med lite omega :)

    SvaraRadera
  6. wow riktigt fint frukost du har!!

    SvaraRadera
  7. Vendeltid, filmjölksbröd var ett tag sedan jag gjorde. Hm, det är kanske dags att baka en limpa snart.

    Eva, tänk då vad kul det är för mig att se dig här! Fina bloggar du har. Kram!

    Mamma Mimmi, ja det blev riktigt gott och var lite mer att bita i än vanliga scones som mer känns som bullfika än frukostbröd.

    Remsan, precis, äta länge och mycket - det är härligt. Innan jag fick barn tyckte jag om att äta en lång helgfrukost och sedan krypa ner i sängen igen och sova en slurk. Nu för tiden finns inte riktigt den möjligheten :-)

    Cecilia, precis, omega är aldrig fel. vetegroddar tillför lite extra protein också. det är heller inte fel. :-)

    I know! ;-) Den satt riktigt fint, särskilt ägget med stenbitsrom.

    SvaraRadera
  8. Scones är ju supergott. :) Det är inte alltid man orkar göra det med.

    SvaraRadera
  9. Fast det går ju väldigt snabbt och lätt :-)

    SvaraRadera
  10. Scones är verkligen underskattade, de är så mumsiga och man kan ju variera ganska mycket. Linfrön ska jag komma ihåg. Vi bor hos kompisar för tillfället och jag tror att vi ska bjuda vår värdinna (värden är på väg till Grekland just nu, TROR vi... får väl se om han kommer iväg!?) på scones på lördagmorgon.
    Din frukostbild är så fin!

    SvaraRadera
  11. Petra, jag håller med - man kan variera i oändlighet! Tack! Kram

    SvaraRadera