onsdag 26 maj 2010

Månadens sötsak - Rocky Road Chocolate Cake


När jag läste på Söta saker att temat för Månadens sötsak i maj är amerikanskt, kände jag mig först inte särskilt inspirerad. Inte för att det på något sätt är ett dåligt tema - amerikanska sötsaker är så goda! - utan för att det amerikanska känns så dominerande sedan en ganska lång tid tillbaka. Det är amerikanska sötsaker på caféer, på TV (ta Leilas program t ex), i böcker (t ex Två systrars söta) och även här i bloggvärlden. Överallt tycker jag mig stöta på cupcakes, mudcakes, cheesecakes, brownies, etc. Så inspirationen flödade inte direkt här i mitt lilla kök och det är för första gången sedan jag lät mig utmanas av Månadens sötsak. Men det var kanske på tiden att det blev just det - en utmaning! :-)

För en vecka sedan vände det dock och inspirationen kom över mig. Det började med att jag blev rejält sugen på choklad och fick då idén att göra en amerikansk chokladtårta pimpad med eller snarare i äktenskap med det klassiska Rocky Road-godiset. Det blev väldigt mäktigt men riktigt, riktigt gott! Kolan som fyllning var nog den bäst idéen med hela tårtan och jag kommer definitivt att ha kola i fler tårtor framöver. Den sämsta idéen var torkade tranbär. Det blev väldigt vackert med det röda men jag tycker inte att det var särskilt gott helt enkelt. Så är det någon där ute som vill prova att göra min tårta så rekommenderar jag att utelämna tranbären. Görs tårtan i mer vintriga än våriga tider kan det i och för sig kanske passa bra med tranbär. När jag tänker efter så skulle nog den här tårtan göra sig riktigt bra som Jultårta ... men det är helt fel tid för att tänka på Jul nu.

En sista avslutande kommentar innan jag kommer till recept: den här tårtan är lite för mycket men just det - att vara lite för mycket - är för mig en dimension av att något känns amerikanskt.

Min Rocky Road Chocolate Cake
Chokladkaka:
3,25 dl vetemjöl
2,25 dl strösocker
0,75 dl farinsocker
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
2 ägg
0,75 g gräddfil
0,5 msk vaniljsocker
100 g smält, avsvalnat smör
0,5 dl majsolja
1,5 dl kallt vatten

Fyllning:
kola av 1 burk sötad, kondenserad mjölk som kokat i vatten i 2,5 timme
1 liten näve marshmallows (jag ville ha mini men hittade bara stora så jag delade dem)
0,5 dl jordnötter
(torkade tranbär)

Glasyren:
100 g mörk choklad, 70 %
175 g smör, rumstempererat
2 dl florsocker
0,5 msk vaniljsocker

Garnering:
1 näve marshmallows
0,5 dl salta jordnötter
0,5 dl pistagenötter
(torkade tranbär)

Smörj och "kokosflinga" en springform. Sätt ugnen på 175°.
Rör ihop mjöl, socker, farinsocker, kakao, bakpulver och bikarbonat.
vispa ägg, gräddfil och vaniljsocker i en annan skål.
Vispa samman det smälta smöret med majsoljan och vispa sedan i vattnet.
Tillsätt de blandande torra ingredienserna och sedan äggblandningen.
Rör till en slät smet och häll i formen.
grädda i 50 min ch låt sedan svalna i formen på galler.

Glasyren:
Smält chokladen ovan vattenbad och låt svalna något.
Rör smöret mjukt och tillsätt siktat florsocker. Vispa fluffigt.
Tillsätt vaniljsockret och chokladen.


Dela kakan i två och bred på kolan på botten. Strö över marshmallows, nötter och ev tranbär. Lägg på locket och bred på glasyren över hela kakan. Strö över marshmallows, nötter och ev tranbär.


11 kommentarer:

  1. Men hemska människa! Läska mig inte så när jag sitter här och försöker låta bli godis! ;) Det där såg ju alldeles för gott ut för att låta bli att testa. :)

    SvaraRadera
  2. Ha ha! Vilken rolig kommentar, tack för det Vendeltid! :-)

    SvaraRadera
  3. Det här ser bara så maxat gott ut! Älskar Rocky Road...

    SvaraRadera
  4. Vad intressant att du har gräddfil i tårtan! Jag är verkligen ingen chokladtårtsmänniska men visst ser den mumsig ut ;-)
    KRAM!
    PS JAg ska maila dig, lovar!

    SvaraRadera
  5. Vad smart av dig att göra en tårta av de populära godisbitarna. Ibland kommer inspirationen över en :) Den ser riktigt smaskig ut. Hoppas att helgen din blir fin.

    SvaraRadera
  6. 0,75 g gräddfil?
    Ska det inte vara 0,75 dl gräddfil?

    SvaraRadera
  7. Måste lära mig baka sådana godsaker!

    SvaraRadera
  8. Cecilia, Petra, Yasemin, Sandra och Silver - tack för era kommentarer!

    Anonym, du har så rätt, så rätt. visst ska det vara 0,75 dl.

    SvaraRadera
  9. och här satt jag och funderade på vad jag ska bjuda på för dessert på tjejmiddag på fredag, inget snack om saken, jag prövar din tårta :-)

    SvaraRadera
  10. Hej Missfranklincooking!Kul att se dig här! Hoppas du gillar tårtan. Ät inte för mycket innan - den är väldigt söt och mäktig. :-)

    SvaraRadera