fredag 5 augusti 2011

Skåpmat delux - stekt ankbröst med blåbärssås


Vi är hemma igen efter semester i Skåne och Bohuslän, och har börjat förbereda inför flytten i slutet av månaden. Mycket ska packas och mycket ska rensas, däribland frysen. Rotade runt och fann två ankbröst och en halvfull påse blåbär. Det blev en utmärkt middag! Dock var barskåpet redan rensat på portvinet så det blev sherry i såsen, det var gott men jag tror det hade blivit ännu godare med portvin. Något som däremot knappast kan bli godare var den råstekta potatisen jag serverade till. Den stekte jag i ankfetten med en liten skvätt olivolja och bara saltade och pepprade lätt. Mums!

Stekt ankbröst med blåbärssås, ca 5 pers
ca 700 g ankbröst (2 st)

Blåbärssåsen:
ca 1,5 dl blåbär
ca 2,5 dl sherry
ca 2 dl vatten
1 grönsakbuljongtärning
maizena
2 msk smör

Snitta skinnsidan på ankbrösten i ett rutmönster. Bryn brösten först i stekpanna och stek först skinnsidan så behövs inget extra fett eftersom det kommer smälta ut så mycket. Vänd sedan på brösten och bryn sedan den andra sidan.
Salta och peppra runt om, lägg i ugnssäkert fat och stek färdigt i ugn i 150° tills innertemperaturen är 70 grader.

Blanda ihop alla ingredienser till såsen utom maizena och smöret och låt koka upp. Låt sjuda i ca 10 min. Red såsen med maizena tills den blir lagom tjock och klicka i smöret. Rör tills smöret smält in i såsen och servera med det uppskivade ankbrösten.

28 kommentarer:

  1. Välkommen tillbaka till vardagen och till bloggen ;-) Här är det inte vardag, min syster + Os syster och hennes 5-åriga dotter är hos oss och tar hand om mig om dagarna - mycket trevligt! Och det vankas spansk mat varje dag, sitter just och väntar på en tortilla de patata (egentligen väntar vi på att O ska komma hem från jobbet!).
    Slutet på vecka 31 nu!
    Stor kram från Bryssel

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig rätt! Nu blev jag ju sugen på att testa blåbärssåsen! :-)

    SvaraRadera
  3. Inget dåligt skåprens!!! Gjorde blåbärssås för ett tag sedan. Blev inte alls god. Besk o konstig. Kanske var för jag inte hade någon sherry/portvin...

    SvaraRadera
  4. BLÅBÄRSSÅS! Spännande och exotiskt. Måste testas!
    Hemma hos fröken Dill

    SvaraRadera
  5. Det låter exotiskt och gott. Råstekt potatis är en stor favorit hos mig. :-)

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Kika gärna i på min blogg!!

    http://oliveochhummer.blogspot.com/

    SvaraRadera
  8. Blåbärssås och anka, låter hur smaskigt som helst! Perfekt tips då vi har en låda blåbär just nu som bara väntar..Tack för en bra blogg!
    /Sofia

    SvaraRadera
  9. Oj vilka smakkombinationer! Vad spännande och lyxigt det låter. En maträtt i min stil :)

    SvaraRadera
  10. Det här såg så gott ut att man blir hungrig igen ;)
    Såsen lät riktigt intressant!

    SvaraRadera
  11. Ett recept för Anna Anka. Om hon vill göra matlagning till en del av sig själv. ;-)

    SvaraRadera
  12. Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  13. Jisses vad gott det ser ut =)

    Jag har en tävling på min sida som jag tänkte tipsa dig om, du kan vinna ett unikt smycke =)

    Och nästa vecka kan du vinna en köksassistent från OBH Nordica =)

    Titta gärna förbi och var med och tävla!

    Kram
    /Nellie

    http://sockertussen.blogspot.com/2011/12/tavling.html

    SvaraRadera
  14. Vilken bra blogg du har, snygga bilder och spännande recept.

    SvaraRadera
  15. Underbar blogg, sånt blir man glad av! Besök gärna min och lämna gärna en kommentar!

    SvaraRadera
  16. Hej!

    Jag har precis startat "My Sweet Party" och skulle gärna vilja att du delatar med ett bidrag. Månadens tema är choklad. Kika in på min blogg för mer detaljer

    http://meandmysweets.blogspot.co.uk/2012...olate-cake-love.html

    Johanna

    SvaraRadera
  17. Vilken fin blogg!
    Kika gärna in på min, kanske finner du ny inspiration där på samma sätt som jag inspireras av din! =)
    http://pepparpeppar.wordpress.com/
    //Susanna

    SvaraRadera
  18. Hej Erika! Du frågade om min tekokare den är köpt från Bodum. Hoppas allt är bra med dig? ;)

    SvaraRadera
  19. Blåbärssås låter spännande. Säkert gott till kyckling också:)

    SvaraRadera
  20. Fin blogg du har!blåbärsås är gott har provat!www.sportochspelkocken.se

    SvaraRadera
  21. Mycket trevlig blogg. detta recept en fest!

    SvaraRadera
  22. Det här lät kanongott! Härlig blogg du har!

    SvaraRadera
  23. Har precis hittat hit! Härlig blogg med massor utav inspiration!

    SvaraRadera