Månadens sötsak har april-temat vår. Svårt tänkte jag och tog mig en funderare på vad vår är för mig. Vår är många saker för mig, kom jag fram till, men något jag tänker på är hur jorden kommer fram ur snön, solen tittar fram och det sås och odlas. Jord, frön och solsken. Dessa tre har jag utgått ifrån och dessa tre symboliseras i min sötsak av potatis, vallmofrön och citron. Potatisen står för den nyligen snötäckta jorden, vallmofröna för allt som ska sås och växa och citronen för den efterlängtade värmen och solskenet.
Citronkaka med potatis och vallmo2,5 dl rapsolja
3,5 dl strösocker
4 dl finriven potatis
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk blå vallmofrön
1 citron, rivet skal och saft
Glasyr:200 g smält, avsvalnat smör
200 g Philadelphia-ost
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 citron
Vispa olja och socker. Tillsätt potatisen och ett ägg i taget.
Blanda mölet med bakpulver och vaniljsocker och häll ner i smeten.
Tillsätt vallmo och citron och häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda i 200° i 40 min.
Glasyren:Vispa alla ingredienser och bred på över den avsvalnade kakan. Garnera gärna med lite vitsippor.
de var riktigt vår känslor....
SvaraRaderadin tårta se jätte gott ut ;=)
har en trevligt helg
Ojj vad kreativ du är. En röd line från tema till kaka :) Duktigt där.
SvaraRaderaVacker och verkligen "i säsong"!
SvaraRaderaVilken annorlunda vårkaka med spännande ingredienser.
SvaraRaderaMmm det där verkar vara något helt i min smak! Uppskattar när bakverken är lite "rustika" på något vis, ex med morot eller potatis i, och lite olja gör det så saftigt! Fint var det med blomman på toppen med :)
SvaraRaderaSå kreativt av dig =) Dessutom ser kakan helt underbar ut med vitsippor som dekoration - inte en tvekan om att det är vår som är temat här inte!! ;-)
SvaraRaderaSå många härliga kommentarer! Vad glad jag blir!
SvaraRaderaSana, yasemin, Silver och Remsan - tack för era ord!
Filippa, jag inbillar mig att potatisen gjorde kakan rejält saftig också ... den var det i alla fall :-)
Hanna, jag blev faktiskt lite nöjd själv när jag kom på det där med vitsipporna. Min son hade plockat dem och de stod i köket och pockade på min uppmärksamhet "Hallå, ta oss! Vi är fina!":-)
Vilken fantastiskt vårfin kaka - supervacker med vitsippan som dekoration. Låter lite annorlunda och gott!
SvaraRaderaWow, vilken inspiration!! Jag vill baka men har ingen ugn i vår lilla köksvrå i lägenhetshotellet som ska vara vår bostad i två månader. Jag får spara på receptet till senare och istället testa din tonfisk- och laxpasta!
SvaraRaderaKram
Tack Mamma Mimmi!
SvaraRaderaPetra, så povert med ugnen! Kul att du blir inspirerad och du, gör laxpastan - den är supergod!jag tror du skulle gilla den du också.
Kram
Vilken vacker vårkaka!
SvaraRaderaTack Tina!
SvaraRaderaMåste bara säga att den verkar otroligt god!
SvaraRaderaInte så där söt som nästan alla kakor brukar vara! Ska testa baka den!:-)
Tack för insperationen!
Hej Sara och tack själv! :-)
SvaraRadera