fredag 30 april 2010

Månadens sötsak - Citronkaka med potatis och vallmo


Månadens sötsak har april-temat vår. Svårt tänkte jag och tog mig en funderare på vad vår är för mig. Vår är många saker för mig, kom jag fram till, men något jag tänker på är hur jorden kommer fram ur snön, solen tittar fram och det sås och odlas. Jord, frön och solsken. Dessa tre har jag utgått ifrån och dessa tre symboliseras i min sötsak av potatis, vallmofrön och citron. Potatisen står för den nyligen snötäckta jorden, vallmofröna för allt som ska sås och växa och citronen för den efterlängtade värmen och solskenet.


Citronkaka med potatis och vallmo
2,5 dl rapsolja
3,5 dl strösocker
4 dl finriven potatis
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk blå vallmofrön
1 citron, rivet skal och saft

Glasyr:
200 g smält, avsvalnat smör
200 g Philadelphia-ost
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 citron

Vispa olja och socker. Tillsätt potatisen och ett ägg i taget.
Blanda mölet med bakpulver och vaniljsocker och häll ner i smeten.
Tillsätt vallmo och citron och häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda i 200° i 40 min.

Glasyren:
Vispa alla ingredienser och bred på över den avsvalnade kakan. Garnera gärna med lite vitsippor.

14 kommentarer:

  1. de var riktigt vår känslor....
    din tårta se jätte gott ut ;=)
    har en trevligt helg

    SvaraRadera
  2. Ojj vad kreativ du är. En röd line från tema till kaka :) Duktigt där.

    SvaraRadera
  3. Vacker och verkligen "i säsong"!

    SvaraRadera
  4. Vilken annorlunda vårkaka med spännande ingredienser.

    SvaraRadera
  5. Mmm det där verkar vara något helt i min smak! Uppskattar när bakverken är lite "rustika" på något vis, ex med morot eller potatis i, och lite olja gör det så saftigt! Fint var det med blomman på toppen med :)

    SvaraRadera
  6. Så kreativt av dig =) Dessutom ser kakan helt underbar ut med vitsippor som dekoration - inte en tvekan om att det är vår som är temat här inte!! ;-)

    SvaraRadera
  7. Så många härliga kommentarer! Vad glad jag blir!

    Sana, yasemin, Silver och Remsan - tack för era ord!

    Filippa, jag inbillar mig att potatisen gjorde kakan rejält saftig också ... den var det i alla fall :-)

    Hanna, jag blev faktiskt lite nöjd själv när jag kom på det där med vitsipporna. Min son hade plockat dem och de stod i köket och pockade på min uppmärksamhet "Hallå, ta oss! Vi är fina!":-)

    SvaraRadera
  8. Vilken fantastiskt vårfin kaka - supervacker med vitsippan som dekoration. Låter lite annorlunda och gott!

    SvaraRadera
  9. Wow, vilken inspiration!! Jag vill baka men har ingen ugn i vår lilla köksvrå i lägenhetshotellet som ska vara vår bostad i två månader. Jag får spara på receptet till senare och istället testa din tonfisk- och laxpasta!
    Kram

    SvaraRadera
  10. Tack Mamma Mimmi!

    Petra, så povert med ugnen! Kul att du blir inspirerad och du, gör laxpastan - den är supergod!jag tror du skulle gilla den du också.
    Kram

    SvaraRadera
  11. Vilken vacker vårkaka!

    SvaraRadera
  12. Måste bara säga att den verkar otroligt god!
    Inte så där söt som nästan alla kakor brukar vara! Ska testa baka den!:-)
    Tack för insperationen!

    SvaraRadera
  13. Hej Sara och tack själv! :-)

    SvaraRadera