söndag 11 april 2010

Mandeltårta och hurra - jag är återuppstånden!


Oj vad jag har varit under isen! Lagom till Långfredagen fick jag 39 graders feber, febern höll i sig hela påsken och jag har varit ruggigt förkyld hela veckan. Är det fortfarande men det värsta är i alla fall över. Alla sociala aktiviteter och all planerad påskmat blev det inget av så mandeltårtan vi skulle ätit på Påskafton bakade jag idag istället. Det blev en smarrig avslutning på veckan och ett sätt att fira att förkylningsinfluensan äntligen gett med sig för den här gången. Mandeltårtan hittade jag förra året i en veckotidning (Allers eller liknande) och bakade då till Påsk. Den är väldigt saftig och smakrik och det enda jag har ändrat från orginalreceptet är att dubblera mängden glasyr. Jag tycker om när det är ordentligt kletigt. Om jag bakar den igen nästa påsk kanske jag provar att ha i lite Cointreau i mandelsmeten. kan tänka mig att det blir riktigt gott.


Mandeltårta med chokladglasyr
400 g grovt riven mandelmassa
rivet skal från en halv apelsin
3 msk pressad apelsinsaft
4 ägg, gulorna och vitorna separerade
100 g mörk choklad
50 g smör
(Chokladägg till garnering)

Blanda mandelmassan med apelsinskal, saft och äggulor.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner hälften av äggviteskummet i mandelsmeten och sedan resten av äggvitorna.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant och grädda i 45 min i 175°.
Smält chokladen med smöret på låg värme. Låt den svalna något och bred sedan över kakan. Garnera eventuellt med chokladägg.

5 kommentarer:

  1. Skönt att det värsta är över. Har saknat dig här i bloggvärlden. Tårtan är jättefin. Styling är ju a o o när man ska visa upp sina kreationer. :)

    SvaraRadera
  2. Skönt du mår bättre!!! Vilken söt tårta!! Låter god också :-) Hoppas du får en fin vecka! /Anna

    SvaraRadera
  3. Skönt att du har kryat på dig! Inte kul att bli så sjuk, särskilt inte lagom till våren. Mandeltårta låter smaskigt. Min mamma brukar göra en som är väldigt lik och den blir hur saftig som helst.
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  4. Välkommen tillbaka! Har också saknat dig i blogg världen :-) Perfekt att piggna till med tårta.

    SvaraRadera
  5. Yasemin, Anna, Fröken Dill och Remsan - tack för era kommentarer, jag känner mig verkligen väkommen tillbaka in i bloggvärlden :-) hoppas ni alla får en bra vecka!

    SvaraRadera