tisdag 30 november 2010

Hederlig, snabb och enkel köttgryta

Ibland kan planeringen se ut som så att det inte passar med långkok. Vill man ändå äta en hederlig köttgryta så kan jag rekommendera den här gryta, den snor man ihop ganska snabbt och enkelt. Jag håller mig hyfsat till orginalreceptet, som är Anna Bergenströms "Lennarts gryta", men jag bl a tillsatt vitt vin.

Utmaningen Vardagsfavoriter på bloggen Malins mat har novembertemat gryta så den här får bli mitt bidrag.

Köttgryta, 6-8 portioner
800 g strimlat nötkött, t ex högrev
4 gula lökar, grovhackade
2 stora morötter, tjockt slantade
300 g färska champinjoner
2 buljongtärningar
1 dl vatten
1 dl vitt vin
1 burk crème fraîce
salt å peppar
smör till stekning
persilja att strö över

Fräs lök och morötter i en stelpanna tills löken är mjuk. Lägg över i en traktörpanna.
Bryn köttet i omgångar och lägg över även det i traktörpannan.
Vispa ur stekpannan med vinet och vattnet och häll skyn i traktörpannan.
Fräs de hela champinjonerna, lägg ner i traktörpannan och smula över buljongen.
Koka under lock i 5 min, tillsätt crème fraîche, salt och peppar, och låt småputtra under lock ytterligare 10 min. Strö över persilja och servera med t ex nudlar.

4 kommentarer:

  1. Mums så gott det låter.. vattnar i munnen :)

    SvaraRadera
  2. Låter himla gott, köttgryta är alltid mumsigt :-)

    SvaraRadera
  3. Så bra recept för de dagar då det behöver gå lite undan, som t.ex stressiga dagar innan jul...

    SvaraRadera
  4. Min mat och vikt, :-)

    Cupcakesfluffan, visst är det. Det är verkligen "riktig" mat :-)

    Mårtenssons, precis!

    SvaraRadera