Jaha, då kör jag väl igång då. Med skräckblandad förtjusning kastar jag mig in, med huvudet före som det känns, i min egen utmaning - min adventskalender här i Erka Perkas kök.
Jag börjar lugnt med det ett av de enklaste av enklaste julgodis - brända mandlar. Av någon outgrundlig anledning har jag aldrig provat (läs vågat) att göra det själv, jag trodde i min enfald att det skulle vara svårt. Kanske beror det på alla hutlösa priser jag betalat på marknader för detta väldoftande men uppenbarligen billiga och enkla godis. Nu har jag i alla fall gjort min egen strut med brända mandlar och kan kan lova att hela hemmet får den där fantastiska vaniljdoften som ligger tät kring mandelstånden på alla julmarknader så här års.
Brända mandlar
200 g sötmandel
3,5 dl socker
0,75 dl vatten
ca1 tsk vaniljsocker
Lägg allt i en tjockbottnad kastrull. Sätt på hög värme tills vattnet börjar koka och sockret bubbla. Rör ofta runt med en trägaffel. Sänk värmen men koka tills allt vatten har förångats. Fortsätt koka tills sockret lägger sig som klumpar runt mandlarna.
Sprid ut mandlarna på bakplåtspapper att svalna och stelna.
Jag har en pysslig sida som gjorde att jag inte kunde låta bli att klistra på ett bokmärke. Lite nördigt kanske. :-)
I 2009 års adventskalender bloggade jag om vit chokladtryffel med kanel och lingon den 1:a december.
200 g sötmandel
3,5 dl socker
0,75 dl vatten
ca1 tsk vaniljsocker
Lägg allt i en tjockbottnad kastrull. Sätt på hög värme tills vattnet börjar koka och sockret bubbla. Rör ofta runt med en trägaffel. Sänk värmen men koka tills allt vatten har förångats. Fortsätt koka tills sockret lägger sig som klumpar runt mandlarna.
Sprid ut mandlarna på bakplåtspapper att svalna och stelna.
Jag har en pysslig sida som gjorde att jag inte kunde låta bli att klistra på ett bokmärke. Lite nördigt kanske. :-)
I 2009 års adventskalender bloggade jag om vit chokladtryffel med kanel och lingon den 1:a december.
Vad smaskigt! Ja, köper jag inget annat på en marknad så köper jag åtminstone brända mandlar! Men nu kan jag ju prova själv! Jag i min tur har gjort kanderade mandlar och cashewnötter som tilltugg till glöggen.
SvaraRaderaPS. Bokmärket var fint - lättade upp "börssidorna" bra! :-)
Mums!! Känner doften.....
SvaraRaderaÅååh, så gott! Stor favorit här också :) Ska bli kul att se vad du hittar på framöver i din kalender!
SvaraRaderaSå goda, påminner oss om Köpenhamn. När man går på Ströget och de säljer mandlar från vagnarna, det luktar ljuvligt!
SvaraRaderaKul med adventskalender.
Mysigt! :)
SvaraRaderaÅååå, brända mandlar som är så gott! Det är lite julmarknadskänsla över dem :)
SvaraRaderaFinns inget pynt som är nördigt för mig. Själv är jag så kass på allt vad pynt och pyssel heter...
SvaraRaderaSå gott att göra egna brända mandlar!
Vad du är duktig Erika! Så fina och inspirerande recept och tips!
SvaraRaderaDu kommer garanterat att ha två trogna läsare, varje dag, hela december. Jag och L konstaterade det idag på jobbet! :)
Vi ses!
Brända mandlar är så gott, har ännu inte orkat göra det själv, , men nu blir jag allt sugen på att testa på det
SvaraRaderaJag har inte vågat göra brända mandlar heller. :-) Men det där lät ju inte alls svårt. Kanske jag kan klara!
SvaraRaderabrända mandlar har jag aldrig gjort själv, men det är ju så galet gott!
SvaraRaderaFrostrosor, jag läste om dina kanderade nötter - lät jättegott!
SvaraRaderaSofie, visst är den ljuvlig :-)
Therese, jag hoppas du kommer gilla det.
Mårtenssons, jag kan tänka mig.
Malin och L, stor kram till er och vi ses imorgon!
Vendeltid :-)
Therése, visst är det!
Remsan, det har jag svårt att tänka mig med tanke på hur fint du ordnar när du fotar.
Cupcakesfluffan, det måste du! :-)
Erika, ja jag minns din kommentar till munkarna. Om jag klarar det så klarar du det ... troligen bättre :-)
Charlotta, visst är det. Jag kan inte sluta äta dem när jag väl börjat.
SvaraRaderaTack snälla för din kommentar! Idag känns det mycket bättre, och jo, bristen på sömn gör ju säkerligen sitt till...
SvaraRaderaGjorde förresten dina munkar häromdagen, fast jag orkade inte göra med glasyr och så utan rullade dem i socker, vilket är makens favoriter! Hade inte heller någon termometer så det var lite svårt det där med graderna, men gick bra ändå. Svärfar fick med sig några till jobbet som han bjöd på och de älskade dem. De ville även ha receptet, så du fick verkligen ett gott betyg där! :) Skickade svärfar en länk till din sida så vem vet, du kanske har fått några nya läsare nu! ;)
Therese, vad kul att de gick hem hos familjen! :-)
SvaraRaderaÅh, vad roligt! Egna brända mandlar har jag med tänkt göra i år, har heller aldrig testat innan, av ungefär samma skäl som du... haha.
SvaraRaderaTack för alla fina kommentarer på min blogg, förresten! :)