måndag 6 december 2010

Lucka 6: Pepparkakor med färsk ingefära


Det här inlägget blir lite av en återbloggning av fjolårets pepparkakor. Måhända att det är trist med repriser men jag känner att det är på sin plats för jag tycker det blev så lyckat då jag pimpade årets pepparkaksdeg med färsk ingefära och nystötta kardemummakärnor istället för de malda varianterna. Det blev en härlig, intensivare smak av kardemumman och lite syrligt sting från ingefäran.

Det känns så bra att ha en bytta med en stor sats pepparkaksdegen i kylen - bara att ta fram en klutt när jag eller barnen känner för att baka en plåt.

Pepparkakor, ca 150 st
200 g smör
2,5 dl socker
1 dl mörk sirap
2 tsk kanel, malen
1 tsk nejlika, malen
1 msk färsk ingefära, finriven
1 tsk kardemummakärnor, nystötta
2 tsk bikarbonat
0,5 dl vatten
1 ägg
8-9 dl vetemjöl

Lägg smör, socker, sirap och kryddor i en kastrull. Värm försiktigt tills smöret har smält och låt blandningen kallna.
Lös bikarbonatet i vattnet och tillsätt det.
Rör ned ägg och blanda i vetemjöl.
Låt vila svalt över natten.

Dagen efter: Kavla ut tunt på mjölat bakbord och ta ut kakor med mått. Lägg på bakplåtspapperklädda eller smorda plåtar och grädda i 175° i 6-8 min. Låt svalna på plåten.

I 2009 års adventskalender bloggade jag om äggtoddy den 6:e december.

9 kommentarer:

  1. mmmm...känner doften ända hit!!

    SvaraRadera
  2. Sofie, genom hela Sverige alltså :-) Härligt!

    SvaraRadera
  3. Så gott det ser ut, luktar så gott i huset när man bakar pepparkakor

    SvaraRadera
  4. Cupcakesfluffan, visst gör det! Det är rena rama aromaterapin. :-)

    SvaraRadera
  5. Mmm, vad mycket gott du gör! :) Har lagt upp bild på tårtorna nu! Riktigt "julig" i smaken blev dom! :) Och tack igen för din söta kommentar!
    kram

    SvaraRadera
  6. Wuhu, vad kul! Då ska jag kika in på din blogg och spana in tårtorna.

    SvaraRadera
  7. Inte gör det något med en repris! Speciellt inte för mig, som inte hade upptäckt din blogg förra julen.

    SvaraRadera
  8. Kan meddela att recept funkar utmärkt även julen 2011! Jag har hört att man borde rosta kryddorna också, men det blev inte den här gången.

    SvaraRadera