Små pepparkakor gjorda av en liten, liten kille och hans pappa.
På plåten: en ängel, två odefinierbara figurer, två hjärtan, en stjärna och en snögubbe.
På plåten: en ängel, två odefinierbara figurer, två hjärtan, en stjärna och en snögubbe.
Gissa om jag blev glad igår, på Pepparkakans dag, då jag kom hem från ett glöggträff med glada väninnor och möttes av doften av nybakade pepparkakor. Det går knappt att se vad de föreställer men så mycket kärlek jag känner för de små pepparklumparna. Och smaken är det inget fel på. Här kommer receptet.
Pepparkakor, ca 75 st
100 g smör
1,25 dl socker
0,5 dl mörk sirap
1 tsk kanel
0,5 tsk nejlika
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1 tsk bikarbonat
0,25 dl vatten
1 litet ägg
200 g vetemjöl (ca 4-4,5 dl)
Lägg smör, socker, sirap och kryddor i en kastrull. Värm försiktigt tills smöret har smält och låt blandningen kallna.
Lös bikarbonatet i vattnet och tillsätt det.
Rör ned ägg och blanda i vetemjöl.
Lägg folie om degen och låt vila svalt över natten.
Dagen efter: Kavla ut tunt på mjölat bakbord och ta ut kakor med mått. Lägg på bakplåtspapperklädda eller smorda plåtar och grädda i 175° i 6-8 min. Låt svalna på plåten.
Pepparkakor, ca 75 st
100 g smör
1,25 dl socker
0,5 dl mörk sirap
1 tsk kanel
0,5 tsk nejlika
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1 tsk bikarbonat
0,25 dl vatten
1 litet ägg
200 g vetemjöl (ca 4-4,5 dl)
Lägg smör, socker, sirap och kryddor i en kastrull. Värm försiktigt tills smöret har smält och låt blandningen kallna.
Lös bikarbonatet i vattnet och tillsätt det.
Rör ned ägg och blanda i vetemjöl.
Lägg folie om degen och låt vila svalt över natten.
Dagen efter: Kavla ut tunt på mjölat bakbord och ta ut kakor med mått. Lägg på bakplåtspapperklädda eller smorda plåtar och grädda i 175° i 6-8 min. Låt svalna på plåten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar