Eftersom julbord tenderar att få stor övervikt av animaliska rätter så tycker jag om att hitta vegetariska som komplement. Grönkålsrisotto har jag gjort till nästan varenda Jul de senaste 7-8 åren. Det är väldigt gott till skinkan.
Grönkålsrisotto, 4-6 portioner
2,5 dl avioriris
5 dl grönsaksbuljong
175 g grönkål, skuren i bitar
1 liten purjolök, strimlad
1 msk smör eller olja
2,5 dl vispgrädde (jag provade i år med havregrädde och det funkade alldeles utmärkt)
1 tsk salt
30-40 g riven Gruyère eller annan smakrik ost t ex Västerbotten
1 dl grovhackade hasselnötter
Koka riset i buljongen.
Fräs grönkål och purjo i smöret eller oljan.
Häll på grädden och strö i saltet. Låt koka 5-10 min.
Blanda ner riset och osten.
Lägg upp i skål eller på fat och strö nötterna över.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar