onsdag 16 december 2009

Julkalender: Lucka 16


Eftersom julbord tenderar att få stor övervikt av animaliska rätter så tycker jag om att hitta vegetariska som komplement. Grönkålsrisotto har jag gjort till nästan varenda Jul de senaste 7-8 åren. Det är väldigt gott till skinkan.

Grönkålsrisotto, 4-6 portioner
2,5 dl avioriris
5 dl grönsaksbuljong
175 g grönkål, skuren i bitar
1 liten purjolök, strimlad
1 msk smör eller olja
2,5 dl vispgrädde (jag provade i år med havregrädde och det funkade alldeles utmärkt)
1 tsk salt
30-40 g riven Gruyère eller annan smakrik ost t ex Västerbotten
1 dl grovhackade hasselnötter

Koka riset i buljongen.
Fräs grönkål och purjo i smöret eller oljan.








Häll på grädden och strö i saltet. Låt koka 5-10 min.








Blanda ner riset och osten.








Lägg upp i skål eller på fat och strö nötterna över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar