Min svåger är fransman och för två år sedan gjorde han den här underbara Julefterrätten - Bûche de Noël - efter recept från sin farmor. De äter den alltid när de firar Jul i Frankrike. Det är egentligen bara en rulltårta med massor av smarrig chokladmousse. Enligt det franska receptet ska det vara smör i chokladmoussen men jag har provat med rapsolja och det går lika bra. Det ska vara mörk choklad men det behöver inte vara minst 70 %. Jag blandade 50 % och 70 % hälften-hälften. Jag hade egentligen tänkt använda bara 50 % men hade inte tillräckligt hemma i skåpet.
Bûche de Noël (fransk Julstubbe)
Chokladmousse
175 g smör eller rapsolja
100 g socker
250 g mörk choklad
4 ägg (delade i vitor och gulor)
- Smält chokladen i vattenbad.
- Blanda i sockret och smöret (i bitar) eller oljan, samtidigt.
- Rör ner äggulorna en i taget.
- Vispa vitorna till hårt skum.
- Vänd försiktigt ner vitorna.
- Låt svalna och hårda så mycket att moussen inte rinner utan är bredbar.
4 ägg (delade i vitor och gulor)
1,25 dl + 2 msk socker
60 g smält smör eller rapsolja
60 g (1 dl) vetemjöl
40 g (0,5 dl) potatismjöl Vispa gulor och socker vitt och pösigt.
- Blanda mjölet.
- Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt 2 msk socker och vispa tills smeten blir blank och spetsiga toppar kan bildas.
- Blanda i en tredjedel av äggvitorna och mjölet i äggsmeten. Vänd ner försiktigt. Upprepa tills allt mjöl och vitorna tillsatts.
- Rör ner det svala smöret alternativt oljan.
- Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna.
- Grädda i mitten i 225° i ca 10 min.
- Stälp upp kakan på sockrat smörpapper och låt svalna något. Dra av bakplåtspappret och bred på 2 tredjedelar av chokladmossen.
- Rulla ihop och bred på resten av chokladmoussen. Servera med grädde.
Jag har faktiskt aldrig smakat en riktig bûche de noël! Rulltårta verkar finnas i de flesta kulturer, i Puerto Rico kallas de för "zigenar-arm" av någon anledning!?
SvaraRaderaKram från en snuvig karibienbo
Hej Petra! Då måste du smaka den här - den är jättegod! Krya på dig!
SvaraRadera