- Snåla inte med saffran, socker eller salt. Det ska smaka mycket! Finns inget tråkigare är smaklösa lussebullar. Jag har i dubbelt så mycket salt mot vad som brukar stå i recepten och jag tar alltid den större mängden socker (ibland lite mer).
- Ha i kesella. lika tråkigt som smaklösa torra lussebullar.
- Stör saffranet i mortel med ett par sockerbitar för att optimera smaken och färgen.
Saffransbröd, ca 40 st
50 g jäst
5 dl mjölk
1,5-2 g saffran + 2 bitar råsocker
1 tsk salt
2 dl socker
1 ägg
250 g kesella (10 %)
200 g rumstempererat smör
1100 g vetemjöl
- Smula sönder jästen i degbunken.
- Värm mjölken till 37°, häll över jästen och rör tills jästen löst sig.
- Stöt saffranet i mortel med sockerbitarna och rör ner det i mjölkblandningen.
- Tillsätt salt, socker, ägg och kesella.
- Klicka i lite i taget av smöret.
- Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta kraftigt så att degen blir blank, smidig och släpper bunken.
- Strö över mjöl och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
- Baka ut brödet till lussekatter eller andra figurer och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
- Lägg på bakduk och låt jäsa 20-40 min.
- Pensla med ägg och garnera med russin.
- grädda i 250° i 5-10 min.
Åh, skulle ha sett ditt recept igår när vi skulle baka lussekatter!! Vi använde oss av Anna Bergenströms recept i Vinterns goda ting och de blev goda, men de kunde ha varit lite sötare.. O blev inspirerad av teckningarna i boken och gjorde fina "lindebarn". Jag bakade inte alls utan var bara sällskap åt O och vår svenska kompis B som ledde bakningen ;-)
SvaraRaderaJättefina bilder som vanligt Erika!
Det känns ju bra att mitt recept nästan brädade Bergenströmskans ;-).
SvaraRaderaTack!