måndag 14 december 2009

Julkalender: Lucka 14


Min svåger är fransman och för två år sedan gjorde han den här underbara Julefterrätten - Bûche de Noël - efter recept från sin farmor. De äter den alltid när de firar Jul i Frankrike. Det är egentligen bara en rulltårta med massor av smarrig chokladmousse. Enligt det franska receptet ska det vara smör i chokladmoussen men jag har provat med rapsolja och det går lika bra. Det ska vara mörk choklad men det behöver inte vara minst 70 %. Jag blandade 50 % och 70 % hälften-hälften. Jag hade egentligen tänkt använda bara 50 % men hade inte tillräckligt hemma i skåpet.


Bûche de Noël
(fransk Julstubbe)

Chokladmousse
175 g smör eller rapsolja
100 g socker
250 g mörk choklad
4 ägg (delade i vitor och gulor)
  1. Smält chokladen i vattenbad.
  2. Blanda i sockret och smöret (i bitar) eller oljan, samtidigt.
  3. Rör ner äggulorna en i taget.
  4. Vispa vitorna till hårt skum.
  5. Vänd försiktigt ner vitorna.
  6. Låt svalna och hårda så mycket att moussen inte rinner utan är bredbar.
Rulltårtan
4 ägg (delade i vitor och gulor)
1,25 dl + 2 msk socker
60 g smält smör eller rapsolja
60 g (1 dl) vetemjöl
40 g (0,5 dl) potatismjöl Vispa gulor och socker vitt och pösigt.
  1. Blanda mjölet.
  2. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt 2 msk socker och vispa tills smeten blir blank och spetsiga toppar kan bildas.
  3. Blanda i en tredjedel av äggvitorna och mjölet i äggsmeten. Vänd ner försiktigt. Upprepa tills allt mjöl och vitorna tillsatts.
  4. Rör ner det svala smöret alternativt oljan.
  5. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna.
  6. Grädda i mitten i 225° i ca 10 min.
  7. Stälp upp kakan på sockrat smörpapper och låt svalna något. Dra av bakplåtspappret och bred på 2 tredjedelar av chokladmossen.
  8. Rulla ihop och bred på resten av chokladmoussen. Servera med grädde.

2 kommentarer:

  1. Jag har faktiskt aldrig smakat en riktig bûche de noël! Rulltårta verkar finnas i de flesta kulturer, i Puerto Rico kallas de för "zigenar-arm" av någon anledning!?
    Kram från en snuvig karibienbo

    SvaraRadera
  2. Hej Petra! Då måste du smaka den här - den är jättegod! Krya på dig!

    SvaraRadera