Förra året hade jag inte en burk med vetesur i kylen och fick därför baka de lussebullarna på jäst. Jag tycker jag fick då fick dem riktigt saftiga och goda ändå tack vare kesellan jag hade i. I år kör jag med både kessella och vetesur (och lite, lite jäst för säkerhetsskull) och dessutom gick jag tillväga och gjorde degen i två steg på samma sätt som med minisemlorna. Då hade jag också bara jäst så med årets vetesurdeg blev det en trestegsversion - försurdeg, fördeg och deg. Det känns som ett vinnande koncept även om det var lite pyssel med att göra det i tre steg. Förhoppningsvis har jag så saftiga, goda och hållbara lussebullar som det bara går att få.
Erka Perkas lussebullar med surdeg och kesella
Morgon, surdeg:
1 dl surdegsgrund av vete
1 dl vetemjöl
1 dl vatten
Blanda, täck med platsfolie och låt jäsa till sig under dagen.
Kvällen, fördeg:
Surdegen
10 g jäst
5 dl ljummen mjölk
10 dl vetemjöl special
2 råsockerbitar
1,5 g saffran
Rör ut surdegen och jästen i mjölken.
Mortla saffran och sockerbitar tillsammans.
Tillsätt vetemjöl och saffran.
Bearbeta i degblandare/assistent på låg hastighet ca 5-6 min.
Täck med plastfolie och låt jäsa 30 min till dubbel storlek.
Deg:
Fördegen
8 dl vetemjöl special
1 ägg
2 dl socker
1 tsk salt
250 g kesella
200 g smör, rumstempererat
Till pensling:
1 ägg
1 tsk mjölk
Tillsätt alla ingredienser utom smöret till fördegen.
bearbeta i assistent på låg hastighet ca 5-6 min.
Tillsätt smöret i små bitar och blanda på hög hastighet i ca 10 min.
Täck med plastfolie och låt jäsa 30 min till dubbel storlek.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma lussebullar.
Lägg på plåt och låt jäsa 20 min.
Vispa samman ägg med mjölk och pensla bullarna med blandningen.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250° i 6-8 min.
I 2009 års adventskalender bloggade jag om också om lussebullar den 12:e december.
Crispy Baked Buffalo Chicken
7 månader sedan
Vad smaskiga de såg ut!
SvaraRaderaVad kul med surdeg i lussekatterna
SvaraRaderaMen ååå skulle vilja ha hela lusseberget. Låter pyssligt med trestegslussebullar! Men de kan ju bara bli lyckade och hålla sig saftiga och goda! =)
SvaraRaderafrostrosor, tack!
SvaraRaderaCupcakesfluffan, och gott! :-)
Therése, det var lite pyssligt men hittills tycker jag att det har varit värt det.
Skulle man kunna göra fördegen 24 h innan eller blir det för länge? Jag ska jobba kl 12 till 12 nästa dag och vill gärna ha degen redo då. Tips? =) Tack!
SvaraRadera