Igår kom jag hem sent efter en lång arbetsdag men kände ändå för att göra julgodis. Det fick lov att bli något som gick snabbt att sno ihop. Jag kom att tänka på
kolapuffarna jag gjorde förra året, då med mörkt muscovadosocker, choklad och kaffe, och blev sugen på att göra dem igen. den här gången ville jag ha mer kolig än chokladig smak, och med inspiration från mina
chokladkolakakor med flingsalt, som jag gjorde härom dagen, så ville jag också ha sälta i. Det fick helt enkelt bli en variant med ljus sirap och ljust muscovadosocker för kolasmaken, och saltade jordnötter för sältans skull. Choklad och kaffe uteslöt jag helt och istället hällde jag på en skvätt Bailys, bara en matsked, så att jag precis anar likören under de andra smakerna.
Om ni känner för ett snabbt och smaskigt godis, prova de här.
Kolapuffar med jordnötter, 25 st
1 msk smör
0,5 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
4 msk ljust muscovadosocker
1 msk vanilj
1 msk Bailys
2 dl puffat ris
1 dl salta jordnötter
Blanda allt utom riset och jordnötterna i en tjockbottnad kastrull och sjud smeten 3-4 min på svag värme. Rör i riset och jordnötterna och klicka snabbt upp blandningen i formar. Förvara i kylen.
I 2009 års adventskalender bloggade jag om
rödkålsfräs med pinjenötter om den 17:e december.
Låter jättegott!
SvaraRaderaTack, Erika!
SvaraRadera