Igår hade vi lilljulafton med min mamma som inte kommer kunna följa med oss ner till Skåne där vi kommer fira jul. Eftersom
det stekta ankbrösten med korintsås, som jag bloggade om i
lucka 8, blev en höjdare kände jag mig sugen på att tillaga anka igen. Jag gick likadant tillväga men läste på
polaricas hemsida att man ska steka till en innertemperatur om 70° istället för 60-65° som jag alltid kört med tidigare. Så jag provade det och jag tycker faktiskt det blev bättre så hädanefter blir det 70° när jag steker anka.
Istället för korintsås blev det apelsinsås den här gången och det blev minst lika gott. Ett tag funderade jag på att riva i lite apelsinskal men när jag provsmakade såsen så tyckte jag att apelsinsmaken var tillräcklig. Blir det för mycket apelsinsmak kan det lätt bli lite efterrättskänsla över såsen, tycker jag i alla fall.
Stekt ankbröst med apelsinsås, ca 5 personer
ca 700 g ankbröst (2 st)
Apelsinsåsen:1 dl sherry
1 dl apelsinjuice
2,5 dl vatten
2 msk viltfond
1 grönsaksbuljongtärning
maizena
2 msk smör
Snitta skinnsidan på ankbrösten i ett rutmönster. Bryn brösten först i stekpanna och stek först skinnsidan så behövs inget extra fett eftersom det kommer smälta ut så mycket. Vänd sedan på brösten och bryn sedan den andra sidan.
Salta och peppra runt om, lägg i ugnssäkert fat och stek färdigt i ugn i 150° tills innertemperaturen är ca 70 grader.
Blanda ihop alla ingredienser till såsen utom maizena och smöret och låt koka upp. Låt sjuda i ca 10 min. Red såsen med maizena tills den blir lagom tjock och klicka i smöret. Rör tills smöret smält in i såsen och servera med det uppskivade ankbrösten.
Mmm... vilken höjdarrätt! Och så glamouröst! Vi körde julgröt och skinkmacka på lilla julafton här hemma i fredag! :-)
SvaraRaderaSå härligt det ser ut, stek anka har jag aldrig gjort själv
SvaraRaderaFrostrosor, glamouröst!?! Jo, kanske lite :-)
SvaraRaderaCupcakesfluffan, då måste du prova, det är dögott!