Det här är troligen den regerande drottningen på adventsfikabordet och är det en överdrift att kalla den det så vågar jag nog kalla den för kronprinsessan i alla fall. Syndigt god är den, chokladtryffeltårtan, oavsett vad man kallar den.
Förra året gjorde jag den för första gången, då med saffransglasyr och nu med nötter och tranbär ... och mer tryffel. Fjolårets tryffeltårta med choklad och saffran tyckte jag var något för söt så i årets variant drog jag ner andelen socker med hälften.
Chokladtryffeltårta med tranbär och nötter, 14-16 bitar
125 g smör
250 g mörk choklad (70 %)
1,25 dl strösocker ( enligt receptet men jag skulle välja max hälften av den mängden)
5 ägg
tranbärnötter (jag tog valnötter, hasselnötter och pistascher)
Sätt ugnen på 200°.
Smält smöret i en kastrull och tag av från värmen.
Bryt chokladen i bitar och låt smälta i smöret.
Vispa ner socker och ett ägg i taget.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda på andra falsen nerifrån i 15-20 min.
Tag ut tårtan efter halva tiden och peta ner nötter och strö över tranbären.*
Låt kallna och servera med lättvispad, osötad grädde.
*Jag gjorde så för jag bedömde att smeten var för lös för att orka bära nötterna och bären innan gräddning.
I 2009 års adventskalender bloggade jag om Rågkakor med surdeg den 2:a december.
Oj, vad gott! Inget mjöl alltså, så då blir den glutenfri?
SvaraRaderaMums! Och vad vacker den är.
SvaraRaderaOJ! Vilken kaka! Den ser inte lite maffig ut minsann..! :)
SvaraRaderaFrostrosor, ja så måste det ju bli.
SvaraRaderaTack Erika!
Filippa, den är "maffig". :-)
Ja, vilken kaka! Helt i min smak.
SvaraRaderaRemsan, den är väldigt lätt att göra också :-)
SvaraRaderaGud så gott det ser ut!!
SvaraRaderaAnna, det var det! :-)
SvaraRadera