onsdag 8 december 2010

Lucka 8: Stekt ankbröst med korintsås


Jag bara måste blogga om gårdagens middag - den var en sån fullträff! Och korintsåsen gör att den känns julig så därför platsar den som lucka 8 i min adventskalender. Stekt ankbröst i tunna skivor skulle gott och väl kunna passa på ett julbord. Det tycker jag i alla fall.

I orginalreceptet ingår kalvfond och grönsaksfond. Jag bytte ut det mot viltfond med verkligt lyckat resultat.


Stekt ankbröst med korintsås, 5 pers
ca 700 g ankbröst (2 st)

Korintsåsen:
2 dl rött portvin
2,5 dl vatten
2,5 msk viltfond
1 dl korinter
maizena
2 msk smör

Snitta skinnsidan på ankbrösten i ett rutmönster. Bryn brösten först i stekpanna och stek först skinnsidan så behövs inget extra fett eftersom det kommer smälta ut så mycket. Vänd sedan på brösten och bryn sedan den andra sidan.
Salta och peppra runt om, lägg i ugnssäkert fat och stek färdigt i ugn i 150° tills innertemperaturen är ca 60-65 grader.

Blanda ihop alla ingredienser till såsen utom maizena och smöret och låt koka upp. låt sjuda i ca 10 min. Red såsen med maizena tills den blir lagom tjock och klicka i smöret. Rör tills smöret smält in i såsen och servera med det uppskivade ankbrösten.


Just det här receptet har jag med mig från när jag som student jobbade extra som kock på Herrgår'n, men är man sugen på andra ankrecept så kan man kolla på Polaricas sida.

I 2009 års adventskalender bloggade jag om kolapuffar den 8:e december.

5 kommentarer:

 1. Mmm, så gott!! Förstår inte hur du kommer på allt du gör i kalendern :) Tack snälla för din kommentar förresten! :)

  SvaraRadera
 2. Anka kan jag inte skryta med att jag brukar laga precis. En väninna hade ankor ett tag då blev vi bjudna på det ett par gånger. Det var mycket gott.

  SvaraRadera
 3. Therese, de finns så mycket jag vill göra. Mitt problem är att tiden att göra allt saknas.

  Remsan, anka förekommer inte ofta i mitt kök heller men efter gårdagens middag lovade jag mig själv att det ska bli oftare.

  SvaraRadera
 4. Varför äter vi aldrig anka hemma hos oss? Är ju så gott! Och tack för tipset om korintsåsen... då kanske jag ska korka upp portvinet till den. Vi dricker ju inte alkohol annars så det har uppstått ett litet lager att användas till matlagning.

  SvaraRadera
 5. Frostrosor, här dricks det inte heller så mycket så det mesta i spritskåpet går åt till matlagning. :-)

  SvaraRadera