tisdag 14 december 2010

Lucka 14: Chokladkolakakor med flingsalt


Igår tyckte jag att det var dags att baka småkakor igen. Jag var sugen på att baka både kolakakor och chokladsnitt men kunde inte bestämma mig för vilket, så det blev en korsning - chokladkolakakor.

Erka Perkas chokladkolakakor, ca 30-40 st
100 g smör, rumstempererat
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
3 msk kakao
knappt 2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
lite flingsalt att strö över

Rör smör och socker poröst. Tillsätt övriga ingredienser, bakpulvret blandat med mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela i tre delar och rulla till fingertjocka längder. Lägg på bakplåtspapper och platta till. Strö över lite, lite flingsalt. Grädda i 12 min i 175° och skär de varma kakorna på snedden.

I 2009 års adventskalender bloggade jag om Bûche de Nöel om den 14:e december.

7 kommentarer:

 1. Mums... det där såg verkligen inte fel ut. Älskar småkakor till jul. :-)

  SvaraRadera
 2. sv ang sojamjölk:

  Sojaprodukter är ofta hårt processade produkter, och det diskuteras ju huruvida de ö h t egentligen är speciellt bra för oss, men det känner du säkert till. Själv tycker jag att det är OK men äter generellt lite av det. Jag brukar föredra havre-, mandel-, hampa- m fl mjölksorter.

  Men jag fick tänka efter lite om jag är säker på att köpt sojamjölk inte är raw. Jag är ganska säker på det utan att veta 100%, och tror att det kan bero på. Generellt är saker som köps i förpackning sällan raw (eller ja, alger och inplastad paprika osv så klart, jag menar framställda saker). Jag tror också att köpt sojamjölk pastöriseras och upphettas.

  Jag har sett någon göra egen mjölk på sojabönor, men då minns jag att det blev diskussion i kommentarerna om att det inte var bra att göra egen (minns ej varför exakt, men vissa bönor är inte heller speciellt nyttiga att grodda pga av ämnen som utvecklas, så kanske hänger det ihop. Ev handlar det om GMO också).

  Långt svar... :)

  SvaraRadera
 3. Mmm... Kolakakor gjorde jag helt galet mycket förr. Det är så gott!

  SvaraRadera
 4. Salt passar så bra till det söta chokladet, kul idé att strössla på flingsalt.

  SvaraRadera
 5. Erika, me too!

  cecilia, vilket fantastiskt svar! tusen tack! :-D

  sandra, visst är de.

  Mårtenssons, saltåsött, saltåsött ... vad vore de utan varandra :-)

  SvaraRadera
 6. Det här låter ju som en jättegod och nyskapande kaka! Jag är helt inne på choklad med havssalt just nu, jag är i det närmaste helt besatt!!

  SvaraRadera