torsdag 23 december 2010

Lucka 23: Mörk chokladfudge på mitt vis


Under hela december har jag varit sugen på att göra fudge men när jag väl skulle sätta igång insåg jag att inget recept jag hittade passade de ingredienser jag hade hemma. Det slutade med att jag experimenterade fram min egen fudge med inspiration från diverse recept jag fann via google. Jag var lite smånervös under hela tillagningsprocessen eftersom jag var osäker på om jag förstått fudgekemin rätt, och darrade en smula på handen när jag bredde ut fudgemassan i en form för det såg gryningt och konstigt ut. När väl massan hade stelnat och blivit uppskuren i bitar var fudgen len och slät. Och - hurra, jättegod!

Två saker kommer jag ändra till nästa gång jag gör min fudge. Det ena är att ta 57% istället för 70% choklad, och att ha i en eller ett par teskedar vaniljsocker. Jag tycker det blev jättegott så vad är anledningen? Jo, jag skulle vilja ha lite med kolasmak. Det är smakligt och gott med ordentlig chokladsmak, som det blev med den 70%-iga chokladen, men vi har redan mängder av godis med mörk choklad till vårt gottebord. Variation är alltid välkommet.

Något jag gillar med den här fudgen att det var väldigt lätt att göra den och den är inte helt galet söt som jag tycker fudge kan vara ibland.

Erkas Perkas mörka chokladfudge
1 burk sötad, kondenserad mjölk (375 g)
25 g smör
250 g mörk choklad (70 %), smält

Värm mjölken med smöret i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills smöret smält och mjölken börjat tjockna till en tjock kolasås. Det tar ca 20 min för mjölken att tjockna och det gäller att röra ordentligt hela tiden så att kolasåsen inte bränner vid.
Om möjligt så smält chokladen simultant i vattenbad så att den är klar att blanda ner i kolasåsen så fort den tjocknat. Jag smälte chokladen efter det att jag tagit kastrullen med kolasåsen från plattan och det är därför kag tror det blev en smula grynig massa. Kolasåsen hann svalna för mycket helt enkelt.
Blanda snabbt och bestämt kolasåsen med den smälta chokladen.
Bred ut massan i en lite form, den jag valde var ca 15 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper.
Ställ kallt att stelna och skär sedan upp massan i bitar.

I 2009 års advenskalender bloggade jag om min farbrors vitlökssill den 23:e december.

11 kommentarer:

 1. Jag brukar göra min rocky road på likande vis, men i år glömde jag vaniljsockret och det gjorde stor skillnad. Sedan har jag lika delar mörk och ljus choklad. Gott är fudge hur som helst.
  Jag hade inte tackat nej till din sill och 3-veckors sallad heller! Fiskdelen på julbordet är bäst. Och så är det fräscht med lite sallad också.
  GOD JUL på dig. Kram.

  SvaraRadera
 2. Gottigt! Langa hit en bit för mitt julgodis är snart slut! Visar dock hela samlingen på bloggen nu! :-D Önskar dig en fin jul!

  SvaraRadera
 3. Remsan, du verkar erfaren vad gäller fudge, till skillnad från mig. :-)Det här var första gången för mig men jag ska göra massor med fudge i fortsättningen. Kul att du gillar min sallad och sill. Håller med - fisken är bäst på julbordet. GOD JUL på dig med!Kram

  Frostrosor, jag ska genast kolla in alllt ditt godis! :-)

  SvaraRadera
 4. Kul när experimenten man gör lyckas!

  Vi vill passa på att önska dej en härligt GOD JUL!
  Kram / Anki och Håkan

  SvaraRadera
 5. PS. Glömde tack för din fina kommentar hos oss, det värmer så som du vet. Tack!

  SvaraRadera
 6. Så roligt att du trollat ihop ett eget recept, du kan nog säga att du är ganska erfaren fudge-are nu ;-)
  God jul :)

  SvaraRadera
 7. Anki och Håkan, nu i efterhand så känns det ju inte precis som någon rocket science jag bedrivit men jag är nöjd ändå :-)
  Tack själva! och GOD JUL!

  Therése, som sagt - ingen rocket science. Gjorde bara ungerfär som alla andra men lite annorlunda bara. på mitt vis helt enkelt :-P Oh, inte än men jag ska bli! :-) God Jul!

  SvaraRadera
 8. God Jul för dig och din familj!!
  kram,,,sana

  SvaraRadera
 9. GOD JUL! och god fortsättning, som det kanske heter :) för några veckor sedan gjorde jag förresten fudge efter ett recept jag hittade i någon blogg, och det blev inte alls bra. precis sådär grynigt som du skriver om, grr.

  SvaraRadera
 10. Hej Charlotta! Var det grynigt även efter det att den stelnat? Min "rättade" till sig och blev slät och len i konsistensen när den kallnat i kylen.

  SvaraRadera