Med det sagt har jag kanske saboterat alla möjligheter till att bli trodd när jag skriver att gårdagens kycklingpaté är en av mina största framgångar i köket. Den blev så fantastiskt god! Inspirationen kommer från en kycklingpaté som vi åt med min mans jobb på Ulla Winbladh tidigare i vintras. Den innehöll hassel- och pistagenötter, Speciellt pistagenötterna gjorde patén så fin med sin gröna färg.
Jag utgick från en klassiskt patérecept men bytte ut nöt- och fläskköttet mot kyckling och tillsatte två dl nötter. Det som förvånade mig mest och som kommer få mig att göra många patéer hädanefter, är hur lätt det var och snabbt det gick. Visst, patén ska stå en timme i ugnen men då hade jag ju tid till att göra annat.
Vi provsmakade patén på en bit av min svågers nybakade surdegsbröd - såååå gott!
Erka Perkas kycklingpaté med hassel- och pistagenötter
1 liten gul lök
ca 500-600 g kycklingfilé
200 g bredbar leverpastej
2 ägg
2 dl vatten + en tärning hönsbuljong (avsvalnad)
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk torkad timjan
ny malen svartpeppar
Finhacka löken i matberedare. Lägg ner kycklingfiléerna och kör maskinen tills det blivit en fin färs av löken och köttet.
Tillsätt leverpastejen och äggen och kör till en slät smet. Häll ner buljongen lite i taget.
Tillsätt mjölet, salt och kryddor och kör tills smeten är någorlunda slät.
Häll smeten i en ordentligt smord, avlång form och baka i nedre delen av ugnen i 175° i 1 timme.
GOD JUL!
I 2009 års adventskalender bloggade jag om saffransmorötter den 24 december.
God fortsättning och hoppas ni hade en underbar julafton
SvaraRaderaGod fortsättning! Hoppas du haft en trevlig och mysig jul.
SvaraRaderaGod fortsättning till er med!
SvaraRaderaMmmm ser gott ut med egen paté..
SvaraRaderaJag håller på att avveckla min julskinka ( mångfacetterat ;)) Här får ni lite tips under julhekgerna
http://www.ovanligtgott.se/2010/12/adelost-och-skinkpiroger.html
Klart att du inte ska hymla om att du är bra! Patén låter toppengod. :-) Med önskan om ett fint 2011.
SvaraRaderaGod fortsättning!
SvaraRaderaHoppas din jul va lyckad :-)
SvaraRaderaGod fortsättning!
God fortsättning!
SvaraRaderaNej, den där rean kunde man vara utan, mest skräp faktiskt...
ovanligt gott, kul att se dig här! :-) Ska kolla in dina skinktips.
SvaraRaderaTina, jag vet inte riktigt ... :-)Tack för nyårshälsningen hursomhelst!
Helena, tack det samma!
Foodelicious, tack det samma!
Mårtenssons, tack det samma! Eller hur, det brukar vara så. :-)