fredag 10 december 2010

Lucka 10: Kokostryffel med vit choklad och Malibu


Det är ganska mycket Bounty över det här godiset. En skarp skillnad finns dock - det här var mycket, mycket godare! Farligt goda för jag kunde knappt sluta "provsmaka". Inspirationen kommer från ett gammalt recept som jag rivit ur ett påsknummer av Allers. Vit kokostryffel heter det enligt receptet i tidningen och jag fastnade för eftersom det innehöll kokoslikören Malibu. Men redan då, när jag rev ur och sparade det, visste jag att jag skulle förändra det lite. Enligt receptet ska kokosflingor ligga och dra i likören men jag ville ha ner alla de goda dropparna i själva tryffeln, och sedan ville jag doppa i mörk choklad istället för att rulla i kokos. Resultatet blev en väldigt god och krämig tryffel. Det smakar nästan ingenting av alkoholen men man känner att det är något mer än bara kokos och choklad och det finns ett litet, litet sting. Me like! Tryffeln blev som sagt väldigt krämig så det färdiga godiset förvaras med absoluta fördel i kylskåpet eller ännu kallare.

Kokostryffel med vit choklad och Malibu, ca 30 st
3 msk Malibu
2 dl kokosflingor
200 g vit choklad
0,5 dl vispgrädde
1 msk smör
100 g mörk choklad, 70 %

Grovhacka den vita chokladen.
Koka upp grädden och smöret och häll över chokladhacket. Rör om tills chokladen smält.
Häll likören och tillsätt kokosflingorna. Blanda väl.
Ställ tryffeln svalt tills den stelnat till formbar konsistens.
Forma tryffeln till runda kulor. Tips: jag tog hjälp av två teskedar som jag doppade i kallt vatten mellan varje kula.
Ställ in i frysen att stelna ordentligt.
Smält den mörka chokladen i mikro eller vattenbad. Doppa de frysta tryffelkulorna i chokladen och förvara sedan kallt.

I 2009 års adventskalender bloggade jag om pepparkakor den 10:e december.

7 kommentarer:

 1. Har nog aldrig varit med om så mycket gott godis som denna julen!!! Var inne i ett stim för någon vecka sedan men nu har det avtagit. Burkarna börjar dock bli lite tomma nu så får nog fylla på. Bounty är ju så gott!

  SvaraRadera
 2. Sofie, instämmer! Fast du, det här är inte Bounty - det här är godare! ;-)

  SvaraRadera
 3. Säkert hur gott som helst med Malibu i! Vi har fortfarande inte fått tummarna loss och gjort något julgodis, men julbakat har det blivit.

  Ha en bra helg.

  SvaraRadera
 4. Så gott det där ser ut och jag har ju en flaska Malibu hemma efter att jag använt det i glassen, skall yta och göra lite kokostryffel, skriver genast ut receptet :-9

  SvaraRadera
 5. Hi hi, både Bounty och Malibu känns väldigt 80-tal ;-) Men jag älskade Bacardis Coconut-rom som jag blandade med Coca-cola när vi bodde i PR.
  Här har det inte blivit varken julbak eller adventsfika, så himla tråkigt för det brukar jag alltid se till att organisera oavsett om jag bott i Annecy ;-) Bryssel eller Karibien...
  KOmmer du ihåg hur vi hamrade kryddnejlikor i Annecy :D
  Kram!!

  SvaraRadera
 6. Mårtenssons, det var det! Hoppas ni får till nåt julgodis snart.

  Cupcakesfluffan, hoppas du gör det och hoppas du gillar det.

  Petra, om jag minns! Hela adventsfikan i Annecy var helt tokig men såååå rolig. Det jag minns starkast är att en del från de andra länderna tyckte att våra svenska pepparkakor och saffransbullar var för osöta.

  Sandra, jajjemen! :-)

  SvaraRadera