Varje år gör jag min
farbrors vitlök- och senapssill men i år ville jag förnya den samtidigt som jag var sugen på att testa whiskysill. Det blev en variant med whisky och citron istället för vitlök och senap. Eller ja, inte
lika mycket senap för en liten klick dijonsenap var jag tvungen att ha i.
Jag började försiktigt med whiskyn för det recept jag tittade på för inspiration innehöll bra ett par teskedar whisky till ungefär samma sillmängd som jag tog. Först blev det en matsked, sedan en till, och en till och till slut hade jag hällt i fyra matskedar. Först sdå blev jag nöjd. Såsen smakade inte för spritigt men lämnade gommen med en tydlig eftersmak av whisky.
I år hade jag tidsbrist så det blev två burkar färdig inläggningssill istället för slabbandet med färska sillfiléer och saltlag.
Erka Perkas whisky- och citronsill2 burkar Abbas inläggningssill
2 dl gräddfil
2 msk majonnäs
1 msk dijonsenap
0,5 tsk worchestershiresås
4 msk god whisky (jag tog
4 stänk tabasco
citronzest av 1 citron
lite nymalen svartpeppar
Skölj av sillfiléerna och skär dem i mindre bitar. Blanda alla ingredienser till såsen och varva sås och sill i en snygg glasburk.
I 2009 års adventskalender bloggade jag om
kryddkokta bönor med mandel och dadlar den 22:e december.
Huga, den lät som en sill som klart skulle falla Håkan i smaken!
SvaraRaderaSpännande recept på sill! Låter gott och ska absolut testas :-)
SvaraRaderaÅh, det här hade min familjs män gillat.. måste försöka lägga in det i minnet.. o prova nästa år!
SvaraRaderaMårtenssons, det kan jag tänka mig! :-) Det är så jag känner hans smak från inläggen på er blogg.
SvaraRaderaFoodelicious, kul att se dig här. Om du testar så hör gärna av dig. Det är kul att höra vad andra tycker.
Min mat och min vikt, kul att se dig också, här i mitt kök. :-)Whisky faller ju ofta mansfolk i smaken.
Spännande, det här måste jag prova! Vilken whisky använde du? Det verkar ha fallit bort i receptet.
SvaraRadera