Det kommer bli många söta luckor i min adventskalender eftersom jag älskar Julens sötsaker, men jag har lovat mig själv varva kakor och godis med sockerfria recept (och kanske längre fram lite mer matiga godsaker). Så idag blir det bilder och recept på juliga rågkex som jag och V bakade tillsammans härom dagen. Jag hade då ingen tanke på att göra något juligt utan ville bara baka egna kex som ett nyttigare alternativ till alla smörgåsrån och dylika köpekex som mina barn älskar att peta i sig. När jag plockade fram de runda kakmåtten kom V med det briljanta förslaget att vi skulle göra "pepparkaksgubbar" istället. Med anis i degen tycker jag faktiskt att de inte bara ser juliga ut utan även smakar lite juligt. Och inte bara juligt utan ljuvligt är vad de smakar tillsammans med en bit blåmögelost och en klick fikonkompott som jag tidigare bloggat om
här.
Har ni sett en så söt liten julgran! :-)
V föredrog kaviar och mjölk framför blåmögelost och fikonkompott. Erka Perkas juliga rågkex, ca 40 st (beroende på vilka kakformar som används)
100 g salt, smält och avsvalnat
3 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
1 tsk anis, stött
1,5 dl mjölk
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt mjölken och smöret och arbeta ihop till en deg.
Kavla först ut med slät kavel och sedan med kruskavel (eller nagga med gaffelom du inte har någon kruskavel). Tag ut kex med pepparkaksmått och lägg på bakpappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen i 200° i 8-10 min.
I 2009 års adventskalender bloggade jag om
chokladbollar den 3:a december.
De ser väldigt fina ut! Hur blir de i konsistensen? Spröda, sega, mjuka... hur?
SvaraRaderaSer väldigt smarriga ut! Är dock lite tveksam till kaviaren ;) Men jag kan tänka mig att många barn inte är så förtjusta i blåmögleost! Då är det ju bra med goda alternativ =)
SvaraRaderaÅh, avd smarrigt det ser ut. Ser att du har ett tupperwarebakunderlägg. Mitt bara glider omkring vilket resulterar i att jag aldrig använder det. Har du något tips på hur man får det att ligga stilla?
SvaraRaderaFrostrosor, de blir ganska spröda men inte för smuliga. Inte mjuka men mjukare än knäckebröd. Förstår du?
SvaraRaderaTherése, precis! Det är bra med kex och dylikt som passar till olika pålägg så alla blir nöjda :-)
Erika, jag brukar ställa min tunga mortel i ena hörnet, det brukar hjälpa. Ibland ställer jag något annat i det andra också, t ex en flaska med olivolja.
Så gott det ser ut, det bakunderlägget har jag med :-)
SvaraRaderaErka Perka: Ok, tror att jag förstår! Får nog ta och testa dessa! :-)
SvaraRaderaOch ja, det var mitt kök du såg bild på! Har fler bilder under ett inlägg som heter Finska julstjärnor och mitt juliga kök från 28 november!
Cupcakesfluffan, visst är det bra!
SvaraRaderaFrostrosor, som sagt så såg det väldigt inbjudande ut :-I