Fettisdagen är den 16/2 så jag antar att jag är lite tidig med mitt semlebak. Om jag bakar minisemlor så är det kanske inte någon som märker att jag tjuvstartar?
Det här var första gången jag bakade med fördeg med inspiration från mästerbagaren Jan Hedh. Jag vet inte hur stor inverkan det hade på slutresultatet men det kändes bra och semlorna blev riktigt mumsiga. Misstaget som jag tycker många gör när de bakar vetebröd är att de räds saltet. Jag vet inte varför men kan det beror på att man tänker
sötsak - alltså lite salt? Om man vågar ta i lite med saltet så smakar vetebrödet så mycket mer och mer av det goda är aldrig fel. Här tog jag i en del och jag tycker det blev jättelyckat. Med den milda grädden och söta mandelmassan så blir det utmärkt balans. Jag höll på att skriva
perfekt balans men jag vill ändå vara lite ödmjuk. Jag är ju trots allt bara en glad amatörbagerska.
Kardemumman ska man heller inte vara rädd för och det ska helst vara kardemummakärnor som man stöter själv. Tyvärr hade jag inte kärnor hemma igår kväll då jag fick mitt infall att baka semlor så det fick bli med malen. Då gäller det än mer att våga ta i eftersom färdigmalen inte är lika aromatisk som egenstött.
Minisemlor med kesella, 64 st
Fördeg:50 g jäst
5 dl ljummen mjölk
600 g vetemjöl
0,25 dl socker
Rör ut jästen i i mjölken.
Tillsätt vetemjöl och socker.
Blanda i degblandare/assistent på låg hastighet ca 5-6 min.
Täck med plastfolie och låt jäsa 30 min till dubbel storlek.
Deg:Fördegen
500 g vetemjöl
1 ägg
1,75 dl socker
15 g salt
15 g kardemumma (malen, ev något mindre med nystött)
250 g kesella
200 g smör, rumstempererat
Till pensling:1 ägg
1 tsk mjölk
Tillsätt alla ingredienser utom smöret till fördegen.
Blanda i degblandare/assistent på låg hastighet ca 5-6 min.
Tillsätt smöret i små bitar och blanda på hög hastighet i ca 10 min.
Täck med plastfolie och låt jäsa 30 min till dubbel storlek.
Lägg degen på lätt mjölat bakbord och forma små bullar.
Lägg på plåt och låt jäsa 20 min.
Vispa samman ägg med mjölk och pensla bullarna med blandningen.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250° i 6-8 min.
Fyll bullarna med en blandning av urtaget bullinkråm, riven eller smulad mandelmassa och ovispad grädde. Jag brukar ta ca 1 del inkråm och ca 2 delar mandelmassa. Sedan häller jag på grädde och blandar ordentligt till en våt men inte rinnig massa. Peta tillbaka massan i hålet i bullen, fyll på med vispad grädde, lägg på med hatten och sikta över florsocker.
Mums! Jag ska testa det här receptet när mina föräldrar (plus Olas mamma!) kommer den 14 februari. MEN, jag får be dem ta med mandelmassa för det är stört omöjligt att få tag på i PR... Vi försökte för två år sedan just inför fettisdagen och letade febrilt i två dagar innan vi hittade mandelmassan, 10 mataffärer, en kvaddad bil senare och svindyrt var det!
SvaraRaderaHej Petra! Vad kul att de kommer och vad kul att du vill bjuda på mina semlor då! På bloggen Söta saker finns recept på egen mandelmassa. Jag antar att det är lätt att få tag på sötmandel och socker även i Puerto Rico. Kolla http://sotasaker.com/2010/01/27/mandelmassa/
SvaraRaderaFinns det Kesella i PR? Eller tar du nån motsvarande färskost?
Kram
Nej, kesella finns inte (eller jag vet inte vad det heter på engelska?) men jag tar vad jag kan hitta...
SvaraRaderaTack för receptet, vi pratade just om att göra egen mandelmassa ikväll med vår svenska kompis här - hon har precis fått "ärva" sin mormors mandelkvarn!
Lycka till! :-)
SvaraRaderaHej,svärmor sa att du ville ha kommentarer...har inte tänkt på det!
SvaraRaderaBakade dina minisemlor till min dotter Karins födelsedag 13 februari.Tradition med semlor då.Dom blev toppengoda!!!Inga semlor innan februari, säger jag som inte kunde säga nej när jag blev bjuden tidigare.
För övrigt många trevliga recept!
Gunlög i Jonstorp
Hej Gunlög! Ja det är så kul med kommentarer, speciellt om det är när någon lagat eller bakat det jag bloggat. Kul att semlorna blev goda och ul att du gillar mina recept!
SvaraRadera