onsdag 27 januari 2010

Joråsåatt, visst blev det nybakat till frukost


Klockan 6 i morse vinglade jag upp och satte ugnen på 275°, somnade om, vinglade upp igen kl 06.30 och skjutsade in plåten med kalljästa surdegsbullar. Jag bör kanske berätta att vi hade en jobbiga natt med febriga barn (orsakad av andra dosen mot svinis) så att gå upp kl 6 kändes som att gå upp kl 3 men det var det värt för gud så ljuvligt gott och mysigt det blev vid frukost. Egentligen skulle jag kunna äta min vanliga gröt eftersom bara doften av nybakat bröd får mig att må bra ända in i själen. Jag behöver inte en smaka på det ... fast jag tackar ju inte nej till en nybakad frukostbulle.

Frukostbullar med helt bovete, 8 st
Dag 1, morgon:

100 g surdegsgrund av råg
100 g vatten
100 g rågmjöl

Blanda ihop och täck med plastfolie. Låt stå över dagen.

Dag 1, kväll:
1 dl helt bovete
350 g vatten
300 g vetemjöl (Manitoba cream)
14 g salt

Blanda bovetet med vatten. Tillsätt vatten och vetemjöl.
Kör degen 4 x 10-15 min i degblandare. Strö över saltet innan den fjärde omgången.
Låt degen jäsa ett par timmar.
Stjälp upp degen på rejält mjölat bakbord.
Vik ihop 8 st bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Stoppa in i kylen och låt kalljäsa över natten.

Dag 2, morgon:
Sätt ugen på 275°.
Ta ut plåten ur kylen och skjutsa in i varm ugn, sänk värmen till 250° och grädda ca 20 min.
Låt kallna på galler.

7 kommentarer:

 1. Låter underbart gott! Jag ska prova receptet när jag känner mig mogen att utöka familjen med en RÅGsurdeg.

  SvaraRadera
 2. Det var jättegott! Gör det och förresten har jag hört att rågsurdegar är lättare att sköta än de baserade på vete så du känner dig kanske mogen snart ? Och jag känner mig kanske mogen snart för att sätta en vetesurdeg.:-)

  SvaraRadera
 3. Åh, vad gott med nybakade bullar på morgonen! Kanske jag ska göra några simpla scones (från min "Barn bakar"-receptbok som jag hade som liten!), bara för att ;-)
  Förresten, du kallar dem BULLAR - du kanske inte kommer ihåg att K och jag hade värsta diskussionen om det hette bullar eller frallor när det handlade om icke-söta små runda bröd. Han påstod att det var bara i Skåne man sa bullar om sådana... Bah!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Hej Petra! K har fel anser jag! Frallor är ju slang för småfranskor som är en typ av brödbullar. Fast jag lever ihop med en påg så det är möjligt att jag har blivit skånefierad utan att tänka på det. Hmmm. Man kanske inte kan kalla det bullar? Man kanske bara kan kalla det bröd? Nu blir jag helt förvirrad. Kan man säga småbröd om kakor, rågkakor om rågbröd men inte bullar om små runda bröd? Hoppas nån som vet kommenterar och hjälper oss reda ut. :-)
  Kram

  SvaraRadera
 5. Ha ha, jag vet inte men i "Vi bakar" (inte Barn bakar), min första kokbok från 1980 heter det "bröd" när det på bilderna helt uppenbarligen är småbröd / bullar. Det blev scones både igår och imorse. Nästa helg ska vi testa att blanda i lite havregryn och eventuellt rådmjöl om vi hittar det.
  Har du förresten något bra recept på kalljästa bullar / småbröd (whatever!!) som INTE är surdegsbaserade?

  SvaraRadera
 6. Hej Petra! Japp! Jag bloggade om det den 21/11, se: http://erkaperkasblogg.blogspot.com/2009/11/lycka-ar-doften-av-nybakat-brod.html
  Kram

  SvaraRadera
 7. Petra, egentligen kan man kalljäsa vilket bröd som helst anser jag. Idag bakade jag kalljästa Naan-bröd (ska blogga om det någon av de närmaste dagarna) och det funkade jättebra. Degen jäste perfekt.

  SvaraRadera