söndag 16 januari 2011

När min son är framgångsrik blir det både bullar och bollar


I decembernumret av Coop Mersmak hittade jag ett recept av Kerstin Sandberg på så kallade mandelfrikadeller. Jag äter både kött och fisk men tycker det är intressant och gott med vegetariskt, så jag sparade receptet och tänkte att jag inom kort skulle prova det. Det blev igår men jag följde inte receptet till punkt och pricka utan tog parmesanost istället för rekommenderat cheddar eller herrgård, och istället för ströbröd blandade jag lika delar av ströbröd och grovt rågmjöl, av den enkla anledningen att ströbrödet tog slut. Det blev gott med rågmjöl och kanske lite nyttigare tröstar jag mig med.

Till och med min man som ibland kan vara lite av en skeptiker till mina vegetariska middagar, tyckte mandelfrikadellerna var riktigt goda och barnen åt också med god aptit, så mandelfrikadeller kommer det kokas och stekas igen i mitt kök. Nästa gång kommer jag nog prova att ha i lite vitlök och fänkål - jag tror att det skulle göra sig riktigt bra i frikadellerna.

Titeln på detta inlägg kommer av att min äldsta lille kille visade sig vara en fena på att rulla frikadeller. Det firade han och jag med att göra kokosbollar ("Som spöket Laban, mamma!") hemma hos mormor. Jag hade ingen kamera med mig men jag lägger in mitt halvtaskiga Iphone-foto.



Mandelfrikadeller
100 g sötmandel, malen
1,5 dl finriven parmesanost
0,75 dl ströbröd
0,75 dl grovt rågmjöl
2 msk finhackad gräslök
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten
1 grönsaksbuljong till kokning
smör till stekning

Blanda alla ingredienser och forma små bollar, ca en rågad tesked per boll.
Koka upp vatten med buljongtärningen och låt bollarna sjuda i buljongen ca 6-7 min.
Ta upp med hålslev och låt rinna av.
Stek gyllenbruna i smör i några minuter.

Vi åt frikadellerna med potatismos och lingonsylt som rekommenderat i originalreceptet.

Mandelfrikadellerna skulle vi ätit i onsdags men då blev vi bjudna spontant på middag hemma hos en av barnens kompisar. Veckomenyn såg för övrigt ut som följande:
Måndag: Senapspanerad fisk med syrad gurka
Tisdag: Korvstroganoff
Onsdag: Mandelfrikadeller (som vi alltså lagade igår lördag istället)
Torsdag: Spagetti och köttfärssås
Fredag: Baconlindand laxfilé med citronsås

8 kommentarer:

  1. Lade det här receptet på minnet där i december. Vilket minne då, måste varit guldfiskminnet för det har försvunnit! Tack för att du färskade upp minnet, hehe!

    Visst behöver man inte skålla mandeln?

    SvaraRadera
  2. Spännande med vegetarisk mat, det äter vi aldrig. Det skulle man kanske gjort...

    SvaraRadera
  3. Spännande, lagar aldrig vegetarisk mat, men de där bollarna låter goda

    SvaraRadera
  4. Hm...Mandelfrikadeller... Det låter som något jag måste testa för att kunna få en bild av hur dessa kan tänkas smaka. Brukar gilla vegetariska biffar, så jag tror de är goda.

    SvaraRadera
  5. Jag har redan smakat nåt liknande och tyckte att det smakade gott! Måste prova din recept.

    SvaraRadera
  6. Vilket kul och annorlunda recept. Bokmärker, tackar och bockar! :-D

    SvaraRadera
  7. Det receptet missade jag i tidningen. Det verkar spännande, det är kul att prova nya maträtter.

    SvaraRadera
  8. Frostrosor, vassego! ;-)

    Mårtenssons, jag tycker det är väldigt gott och fräscht med vegetariskt.

    cupcakesfluffan, de var dom :-)

    Remsan, hoppas du provar

    Mmcakedesign, gör det! Vill bara poängtera att orginalreceptet inte är mitt utan hittades i Coop Mersmaks dec.nr.

    Tina, jag kan tänka mig att det är nåt för dig, du gör ju mycket gott som är vegetariskt.

    Erika, ja, visst är det spännande.

    SvaraRadera