onsdag 17 mars 2010

Småkakor 2 - Kommunister (eller russinkakor)


Igår blev det bak med barnen igen. Den här gången gjorde vi mina andra småkakor med anledning av Månades sötsak-utmaningen (tidigare har jag bakat Konjakskransar). För mig blev det en nostalgitripp som heter duga då vi bakade min farmors russinkakor som hon bakade till alla högtider medan hon fortfarande levde och var tillräckligt pigg. Hon kallade dem "kommunister" och vad jag har fått berättat för mig så kommer det namnet av att hon hittade receptet i en vänstertidning någon gång på 60- eller 70-talet. Jag är kanske inte särskilt objektiv men dessa små kommunister är så spröda och smakrika (man ska inte vara rädd för salt i sötsaker, det är dessa bevis på) att om jag var tvungen att välja en sorts småkakor som var de enda småkakor jag fick äta under resten av livet så skulle jag välja dessa.

Jag och barnen bakade 16 st men de blev ganska stora så jag tror att receptet snarare är för 20-24 st kakor.


Kommunister (eller russinkakor), ca 20 st

1,5 kkp vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
75 g smör
0,5 kkp strösocker
1 välvispat ägg
1 msk vatten
1 tsk vaniljsocker
1,5 kkp russin

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt.
Rör smör och socker ljust och poröst.
Rör ner, ägg, vatten och vaniljsocker i sockersmeten.
Tillsätt mjölblandningen och sist russinen.
Klicka ut på smord plåt och grädda i 200 grader i 10 min.


söndag 14 mars 2010

Muffins med jordgubb och pepparkaka - om barnen själva får välja


Oups! Åkte till Göteborg utan varken nedladdade bilder eller kamera så mina planerade inlägg om långlagad kyckling och Mimmis pastasås får vänta. Synd för framför allt kycklingen blev så bra att jag knappt kan vänta på att få dela med mig av recept och bilder. Nåja, jag får lugna mig och skriva om dagen bak tillsammans med två små busiga treåringar istället.

Det kan bli allt från katastrofalt till väldigt lyckat när jag tar med mig barn in i köket. Idag blev resultatet det senare och återigen har jag fått bevis på att det inte är så dumt att låta barnen få inflytande över hur det ska lagas eller bakas.

Det började i lekparken. För att locka med mig barnen hem och avbryta deras bagarelek där is och snö fick vara bullar och pepparkakor, lovade jag att vi skulle baka på riktigt när vi ätit lunch. jag bestämde att vi skulle baka muffins eftersom det kändes lagom lätt och tidskrävande för att göra tillsammans med små barn, men barnen fick välja vad vi skulle ha i dem. Min lilla guddotter var säker på sin sak - hon ville ha jordgubbar i muffinsen, och min lille V var minst lika säker på att han ville ha pepparkakor i. Jag försökte få honom att tänka i chokladbanor men icke, pepparkakor skulle det vara i. Vi föräldrar blev glatt överraskade då det visade sig bli en god smakkombination, särskilt pepparkakorna gjorde sig riktigt bra och gav muffinsen en mycket smaklig och kryddig underton. Receptet improviserades och höftades fram så jag är inte helt säker på jag exakt kan återge hur vi gjorde, men jag ska försöka.


Jordgubbs- och pepparkaksmuffins, 12 stora
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl naturell yoghurt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
0,75 g pepparkakor
12 st jordgubbar

Vispa ägg och socker och tillsätt yoghurt.
Sikta mjölet och blanda med bakpulver.
Tillsätt vaniljsockret och det smälta, avsvalnade smöret.
Krossa pepparkakorna och blanda ner dem i smeten.
Klicka i smeten i stora muffinsformar, tryck ner en jordgubbe och grädda i 225 grader i 15-20 min.


torsdag 11 mars 2010

Jag har fått en award!


Egentligen tycker jag sånt här är lite tramsigt men jag blev så himla glad när jag fick en award från Sofie som har Mumsfillibaba så därför tänker jag skicka vidare. Om jag blev så glad så kanske det finns fler som blir det och vad bättre kan man göra än att försöka sprida lite glädje och solsken i väntan på våren!? :-)

Jag tycker det finns väldigt många bra bloggar men de som får award från mig är:
Anne's food - skön tjej, skön mat
Chezsofia - mycket gott men speciellt bra information om ostar
Food Mob - skönt tugg i dubbel bemärkelse
Fröken Dill - en väldigt vacker blogg i både ord och bild
Helena Ljungberg - fantastisk fotokonst
Mimmis Mammaliv - uppdaterar mig om ekologiska och klimatsmarta ting
Petchie's adventures - för att hon skriver så begåvat om allt och absolut inget
Pickipicki - behöver väl inget säga ... hon har ju redan fått ett ordentligt pris
Silverkocken - som att kliva in i à la carte-menyernas sagovärld
SMASKENS - serverar både inspirerande mat och underhållande läsning
Söta saker - sätter fart på min baklust
Yasemins kök -inspirerande och annorlunda mat

Småkakor 1 - Konjakskransar

Konjakskransar.

Jag blev så glad när jag läste på Söta saker att Månadens sötsak i mars är Småkakor. Småkakor är verkligen mormorsfika för mig ... eller rättare sagt farfarsfika eftersom min farfarsfar var bagare/konditor (och jag har fått ärva han konditorhandbok! Jippi!). Min intention är att baka en hel del kakor under mars, inte bara p g a temat utan för att det vankas barnkalas för vår treåring och snart är det dessutom påsk och därmed dags för årets sötsaksfrossande nr två (efter julen som måste vara nummer ett med adventstider inräknat). Jag kommer baka en hel del klassiker men också en hel del modernare kakor, det blir en del enklare (som de i dagens inlägg) och en del lite lyxigare, dubbla kakor med fyllning. Först ut är konjakskransar. Receptet är från Sju sorters kakor upplaga 1994 men konjakskransar är en riktigt klassisk småkaka för i min Husmoderns kokbok från 1926 (en födelsedagspresent från min man som inhandlade den på ett antikvariat) finns den med. För er som läser min blogg då och då kommer det väl inte som en överraskning att jag gillar att hälla alkoholhaltiga drycker i sötsaker, exempel på det är Black Russian Cheescake och kladdkaka med amaretto.

Husmoderrns kokbok från 1926.

Konjakskransar, ca 50 st
5 dl vetemjöl
200 g smör
1 dl socker
2 smk konjak

Hacka samman mjöl, smör och socker. Tillsätt konjak och arbeta samman till en smidig deg. Lägg kallt en stund.
Dela degen ibbitar och rulla ut dessa till smala längder. Sno längderna två och två och skär dem i ca 12 cm långa bitar.
Forma till kransar och lägg på plåt med bakplåtspaper.
Grädda mitt i ugnen i 200 ° i ca 10 min.

tisdag 9 mars 2010

Lax med pilaubulgur och örtsås


Idag hade jag tänkt att göra ugnskokt lax med vitlöksdoftande örtsås men hittade inte någon mynta som såg fin ut utan köpte en kruka koriander istället. Koriander förknippar jag med indisk mat och jag tror det var därför jag kom på idéen att testa bulgur tillagat som pilauris. Det blev jättegott! Min pilaubulgur serverade jag till ugnsstekt lax och ovan örtsås i en smula modifierad version, jag bytte ut myntan mot koriander och hoppade över ansjovisen, annars följde jag det tidigare receptet.

Pilaubulgur, 4-6 portioner
4 dl bulgur
50 g smör
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackad
3 hela nejlikor
1 kanelstång
1 tsk gurkmeja
1 lagerblad
8 dl vatten

Smält smöret på medelvärme och låt nejlikorna och kanelen fräsa av sig ett par minuter.
Tillsätt löken och vitlöken och fräs tills den har blivit mjuk och genomskinlig.
Häll i gurkmeja och bulgur och fräs runt tills gurkmejan har blandats ut jämnt.
Häll på vattnet och tillsätt lagerbladet. Koka upp och koka sedan på låg värme i ca 20 min.
Ta av kastrullen från värmen och låt stå ca 5 min under lock. Fluffa upp m h a en gaffel. Klart att servera!

måndag 8 mars 2010

Långlagad pumpasoppa och effektivitetens baksida


I morse var jag väldigt effektiv. Innan kl 10 hade jag bakat två surdegslimpor (av deg som kalljäst under natten), gjort soppa till lunchlådor (av långkok som stått i ugnen under natten), laddat om grytan med ett nytt långkok (osso buco), lämnat på dagis, laddat tvättmaskinen, plockat ur diskmaskinen och trallat iväg till öppna förskolan. Jag kände mig väldigt nöjd med allt jag åstadkommit men reflekterade ändå över effektivtetens baksida. Det behöver inte vara så men ofta tror jag att priset man betalar för vardagseffektivitet är missade stunder i nuet. För att kunna vara riktigt effektiv behöver man ofta ligga steget före och då är det ju svårt leva och njuta av stunden som är här just nu. Så för att motverka min effektiva morgon kommer jag därför satsa på att vara så ineffektiv som möjligt resten av dagen. Här ska njutas av stunden! Jag ska sjunga och prata för min yngste, leka med min äldste ute i det vackra vintervädret, pussa och krama min man och mina barn och sitta tyst en stund utan att göra någonting när jag skrivit det här inlägget (förutsatt att J fortsätter sova). Förutom att pussa ska jag lukta på min man och mina barn. Finns det nåt som får en att vara i stunden mer än att njuta goda dofter!?! Och de bästa dofterna jag vet, som t o m slår doften av nybakat bröd eller vällagad mat, är doften av min man och mina barn.

När jag långlagade tomatsås förra veckan tänkte jag att metoden borde vara det ultimata sättet för att laga soppa. Igår var vi bortbjudna på söndagsmiddag hos min mor och när vi kom hem slog det mig att vi saknade lunchlådor så jag impulsstartade ett långkok på diverse kylskåpsrens. Hittade pumpa och rotselleri som blivit över och slängde ner det i grytan. Det blev en väldigt god och smakrik soppa som t o m min man blev förtjust i trots att han inte är ett stort fan av varken soppa eller vegetariskt.

Här kommer dagens lunch:


Långalad pumpasoppa, 4 portioner
olivolja
1 bit butternutpumpa (jag tog den tjockare delen), skalad och grovt tärnad
200-300 rotselleri, skalad och grovt tärnad
1 stor gul lök, skalad och delad i ca 8 bitar
1 grönsaksbuljongtärning
en näve färsk basilika
3 + ca 3 dl vatten
salt och peppar

Häll i en bottenskyla olivolja i ugnsfast gryta.
Lägg pumpa, rotselleri, lök, buljongtärning och basilika.
Häll på 3 dl vatten, peppra lite, täck med folie och lägg ev på ett lock.
Ställ i ugnen och låt stå i ca 8 timmar (över natten om soppan ska ätas till lunch).
Mixa med förslagsvis handmixer direkt i grytan, späd med vatten till agom konsistens och smaka av med salt och peppar.

Täck med folie och ev lock.

Ta ut ur ugnen efter ca 8 timmar i 75°.

Mixa.

söndag 7 mars 2010

Meny vecka 10

Iskristaller på vårt fönster. När ska våren komma?

Jag har sagt det förut och jag säger det igen - jag känner mig besatt av att långlaga mat just nu. Och då menar jag inte långkok à 2-3 timmar utan låååånglagning i 8-10 timmar. Det är möjligt att det är en reaktion på den låååånga, låååånga vintern men jag tycks inte kunna sluta oavsett vad det beror på.

Denna vecka långlagade jag tomatsås och porterstek med prima resultat och kommande vecka fortsätter jag experimentera med osso buco, kyckling och rotfruktspasta. Rotfruktspastan bloggade Mimmi om häromdagen och det lät så gott att jag genast planerade in den i vår veckomatsedel. Emellan långkoken petar jag in ett par fiskrätter och för att att känna någon som helst trygghet med veckomatsedeln blir det två beprövade recept, lax med örtsås och panerad fisk. Den panerade fisken har jag förresten inte bestämt om det får bli med den gamla, hederliga rågpaneringen eller parmesan- eller någon annan kul panering.

Måndag: Långlagad osso buco
Tisdag: Ugnskokt lax med vitlöksdoftande örtsås
Onsdag: Långlagad, hel kyckling
Torsdag: Panerad fisk, t ex råg- eller parmesanpanerad
Fredag: Mimmis rotfruktspasta, långlagad