tisdag 2 mars 2010

Kladdkaka med amaretto och chokladglasyr


Lördagens middag (chèvretoast med vinkokta firkon till förrätt och fiskrulader i butternutsås till huvudrätt) avslutades med min gudmors kladdkaka pimpad med 70 %-ig choklad (istället för kakao), amaretto samt chokladglasyr. Jag tycker den blev precis lagom spritig och hur god som helst.

Gudmors kladdkaka pimpad med amaretto
100 g smält smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
100 g choklad, 70 %
1 tsk vaniljpulver
0,5 dl starkt kaffe
0,5 dl amaretto
Glasyr:
100 g choklad, 70 %
1 dl grädde

Smält smöret och chokladen tillsammans med kaffe och amaretto.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Sikta och rör i vetemjöl.
Blanda i chokladsmöret.
Häll smeten i en smord springform. Jag brukar spänna fast ett bakplåtspapper över botten som jag också smörjer med smör.
Grädda i 12 min i 175 °.
Glasyren:
Smält chokladen tillsammans med grädden.
Bre på glasyren när kakan svalnat.
Servera med lättvispad grädde eller mascarpone (sötad med florsocker eller naturell).

6 kommentarer:

  1. Låter fantastiskt! Tänk att man behöver pimpa en kladdkaka - du är gourmand på högre nivå! ;-)

    SvaraRadera
  2. Ha ha! Själv jag känner att jag ibland balanserar på den tunna gränsen mellan att förädla och förstöra. :-) Minns att jag skrev i ett svar på tidigare kommentar att man riskerar att ändra ett redan vinnande koncept när man håller på så här. Men jag tackar!

    SvaraRadera
  3. den är supergod..TACK!!

    SvaraRadera
  4. Hej Anonym! Vad glad jag blir! Tack själv för din kommentar!

    SvaraRadera
  5. Den är kanongod!

    SvaraRadera