torsdag 4 mars 2010

Chokladglass med mintchokladtryffel


Varje gång jag gör glass undrar jag varför jag inte gör det oftare, det är ju så förjordat gott! Den här glassen tog jag med mig till en kompis som bjöd på fajitas i söndags.


Chokladglass med mintchokladtryffel, 6 portioner
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
5 st äggulor
1 dl socker
100 g choklad (70 %)
Mintchokladtryffeln:
100 g choklad (70 %)
1 dl grädde
några droppar pepparmyntsolja

Ställ en form i frysen.
Hetta upp gräddmjölken med vaniljpulvret. Låt stå och dra medan äggulorna vispas med socker till skum över ett vattenbad. Blanda med gräddmjölken och hetta upp till 82°.
Lägg den sönderbrutna chokladen i en skål. Häll på ca en tredjedel av glassmeten och blanda tills chokladen har smält och smeten är slät. Tillsätt resten av smeten i två omgångar.
Låt glassmeten svalna och kör sedan i glassmaskin.
Smält chokladen tilltryffeln tillsammans med grädden på svag värme. Blanda till en slät smet och smaka av med papparmyntsoljan.
Häll hälften av glassmeten i den iskalla formen, rippla i hälften av chokladtryffeln, häll på resten av glassmeten och rippla i det sista av tryffeln.
Ställ i frysen.

6 kommentarer:

 1. Mums vad gott det låter med egen glass och dessutom med tryffel. Måste man ha en glassmaskin för att göra glass?

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att jag hittade hit! har det senaste gjort en del glass. Har ingen glassmaskin utan fryser i frysen men försöker röra runt i glassen så ofta jag hinner.

  SvaraRadera
 3. oh...vilken fina glass!!jag måste prova din recept nångång det se fantastisk ut

  SvaraRadera
 4. Yasemin, det går att göra glass utan maskin men det kräver lite mer passning och arbete eftersom man då och då måste röra om under nedfrysningen. Jag tycker det är enklare och blir bättre resultat med glassmaskin.

  Loula, välkommen hit! Kul att du hittade hit. Fin blogg du har.

  Sana, välkommen du också, kul att se dig här. Ja gör det, den var så krämig och god. Det blir väldigt bra att använda choklad istället för kakao.

  SvaraRadera
 5. Hi hi, bilderna får mig att tänka på chokladmoussen på Bistro Romain ;-)
  Trevlig helg!
  Stor kram
  PS Kommer ni och hälsar på i Bryssel i sommar / höst?

  SvaraRadera
 6. Hej Petra! Ja den chokladmoussen kommer ingen av oss att glömma ;-) Vi har inte planerat så mycket för sommaren än mer än att vi ska vara en vecka i Skagen. Det är inte otänkbart att det blir en tur till Bryssel :-) Kram

  SvaraRadera