onsdag 24 mars 2010

Långlagad kyckling - den ultimata kycklingen!


För ett par veckor sedan provade jag att långlaga hel kyckling och resultatet blev långt över min förväntan. Jag har aldrig ätit så mör kyckling förut, någonsin. Köttet som smalt på tungan! Skräms inte av bilderna, det var hundra gånger aptitligare än vad det ser ut. Jag utgick från ett recept jag hittade på Sveriges Radios hemsida men ändrade framförallt vad gäller tillagningstid och gradantal.


Långlagad kyckling, 4 portioner
1 hel urtagen kyckling
2 mask sesamolja
1 dl kinesisk soja
2 stjärnanis
1 kanelstång
2 msk farinsocker
0,5 dl vitt, torrt vin
0,25 buljongtärning upplöst i 0,5 dl vatten

Lägg kycklingen i en ugnsfast form.
Pensla med sesamolja.
Häll över resten av ingredienserna.
Stek i ugn i ca 9-10 timmar i 75°.

7 kommentarer:

 1. Jag har hört någon gång att sesamolja inte är en matlagningsolja, utan att den snarare är en krydda bara. Den lilla flaska som jag har i kylen är mörk i färgen och passar inte att steka i. Finns det olika sorters sesamolja? I så fall, vilket fabrikat använde du till kycklingen?

  SvaraRadera
 2. Så himla gott, hel kyckling i ugn är svårslaget. Gott!

  SvaraRadera
 3. Långlagad kyckling lät spännande. Hel kyckling är ju så gott om köttet blir mört.

  SvaraRadera
 4. Jättebra att du har långlagat så ofta. Till slut ska jag nog våga mig på det :) Ser jättegott ut. Kul att din son fyllde år samma dag som mig. :)

  SvaraRadera
 5. Karin, jag använde Blue Dragons sesamolja. Jag antar att det stämmer att sesamolja mest använd för smaksättning. Att den inte passar att steka i gissar jag beror på att den inte tål höga temperaturer så att pensla in en kyckling som ska långlagas funkar utmärkt, även om man använder 100° istället för 75° som jag.

  Helena, visst är det så. gissa om jag längtar till sommaren då man kan ha med en hel kyckling i picknick-korgen.

  Remsan, ja det kändes lite spännande för jag visste inte hur det skulle bli, det var lite av ett experiment från min sida.

  Yasemin, gör det, våga. Jag kan tänka mig att det finns massor av rätter från det turkiska köket som man skulle kunna långlaga. Ja, det var lite roligt! :-)

  SvaraRadera
 6. de sista bilden var så......gottttt nu är jag hungrig igen hehe

  SvaraRadera
 7. jag blir också hungrig igen när jag tänker på hur gott det var :-)

  SvaraRadera