lördag 27 mars 2010

Blomkålssoppa - så enkel, så god


Jag hade först inte tänkt blogga om denna mycket enkla och goda soppa eftersom jag i torsdags blev oplanerat själv med barnen och därför prioriterade bort att göra surdegskrutonger. Utan krutonger såg soppan lite tråkig ut och jag fick inte till ett bra foto så därför bestämde jag mig för att strunta i att blogga. Idag bjöd jag min svägerska J på rester av soppan och hon tyckte den var så god att jag ändrade mig och bloggar i alla fall. Så här kommer receptet och ett halvdant foto.

Jag blev som sagt oplanerat ensam med barnen men fick i alla fall veta att det skulle bli så några timmar innan middagen så jag provade ett nytt sätt att laga soppan på. Jag insåg att jag inte skulle få ro att stå och röra i soppan - vilket behövs eftersom vätskan till största delen är mjölk - tills blomkålen blivit mjuk, så jag provade att koka upp, ta av från värmen och låta blomkålen mjukna sakta i den varma vätskan under ca två timmar medan jag hämtade på dagis och lekte ute med barnen. Det blev kanonbra.

Blomkålssoppa, 4-6 portioner
1 blomkålshuvud
1 liten purjolök
olivolja
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl vatten
1 l mjölk
1 dl mjukost
salt och peppar

Skär ner blomkålshuvudet i mindre bitar och strimla purjolöken.
Fräs blomkål och purjolök i en kastrull med olivoljan på ganska hög värme så det får lite färg.
Smilja i buljongen och häll på vattnet. När buljongen lösts upp, häll på mjölken.
Låt koka upp, dra av kastrullen från värmen och låt blomkålen mjukna i den heta och senare varma vätskan under 1,5-2 timmar (alternativt sjud under omrörning tills blomkålen mjuknat).
Mixa soppan slät med förslagsvis en stavmixer direkt i kastrullen. Rör ner mjukosten och koka upp på nytt. Smaka av med salt och peppar.

5 kommentarer:

  1. Blomkål är en av mina favorit grönsaker. Har länge haft i tankarna att göra en soppa på´t. Det här receptet med purjolök och ost i låter ju toppen. Det ska jag absolut testa i veckan. Kram.

    SvaraRadera
  2. Vilket enkelt recept! Mycket fin skål du har!

    SvaraRadera
  3. Yasemin, samma här! Jag har gått från att inte alls uppskatta den till att älska den både rå och lagad.

    Charlotte, kul att se dig här! Fin blogg du har. Skålen är från Mio.

    SvaraRadera
  4. Låter och ser jättegod ut! Tycker mkt som är enkelt att tillaga även är gott :)
    Fin blogg du har, finns mkt gott jag ska testa!

    SvaraRadera
  5. Ia, visst är det ljuvligt när enkelt blir gott! :-) Tack, vad kul att du tycker det!

    SvaraRadera