lördag 6 mars 2010

Långlagad porterstek = fullträff


Jag känner mig besatt av att långlaga mat just nu och igår vågade jag prova långlagat nötkött för första gången - det blev porterstek. Helt wild and crazy var jag inte precis eftersom porterstek ska tillagas till innertemperatur 75° och eftersom jag långlagar i 75° tänkte jag att det skulle vara omöjligt att misslyckas. Jag tycker det blev hur bra som helst och min man var helt exalterad så gott tyckte han att det smakade. Köttet blev väldigt mört och smakrikt och såsen blev också en höjdare. Det slog mig att det blev så himla enkelt att göra en god sås. Ofta står jag och smuttar och duttar ganska länge innan jag blir nöjd men här var det bara att slänga i lite grädde och reda av så var det klart. Så enkelt och så gott. Igen känns det som om middagen var rena rama fast-food-krubbet.

Helt perfekt tycker jag dock inte att det blev och det finns en sak som jag kommer ändra på i receptet nästa gång jag långlagar porterstek igen och det är att utesluta buljongtärningarna. Det låter kanske konstigt men jag tycker att det blev lite för mustigt. Jag gissar att köttet avger så mycket smak till skyn när man långlagar, att tillsatt buljong (tärningar eller någon annan form) är helt överflödigt.


Porterstek, 6 portioner
lite olja
750 g benfritt nötkött (jag tog entrecôte)
2 gula lökar, ganska små
3 dl porter
1 dl outspädd svartvinbärssaft
0,75 dl kinesisk soja
8 enbär
8 svartpepparkorn (vitpeppar är nog vanligare men jag är inte så förtjust i det så jag tar svartpeppar)
(3 köttbuljongtärningar)
1,5 dl grädde

Häll olja i en ugnsfast gryta, jag tar min av gjutjärn. Lägg i köttet.
Skala och skiva löken och stoppa ner bredvid köttet.
Häll porter, svart vinbärssaft och soja.
Lägg i enbär, pepparkorn, timjan och buljongtärningar.
Tänk på att köttet också ska få plats, men det får gärna ligga trångt.
Täck med aluminiumfolie och lägg ev på locket.
Ställ in i ugnen och långlaga i 75° i 8 timmar.
Ta upp köttet och låt det vila en liten stund innan det skärs upp.
Sila skyn och vispa ut grädden i den. Värm det till sås och red av.
Servera med grönsaker och kokt potatis.

3 kommentarer:

  1. Du har verkligen kommit in i det här med långkok! Jag har en inbyggd aversion mot "torra stekar" och allt annat som man fick hos gamla släktingar i sin barndom. Men nu är det nära, snart har du nog övertygat mig om att det är värt att göra ett eget försök och konstatera att det inte smakar som det gjorde då.

    SvaraRadera
  2. Jag hade nog också ryggat lite för buljongtärningar.

    Speciellt med långlagat kan det väl inte behövas någonsin? Lite rotselleri, morot och lök ska väl räcka...

    Entrecôte verkar lite lyxigt. Hoppas det funkar med en vanlig stek också.

    SvaraRadera
  3. Mimmi, go for it! :-)

    Magnus, kul att se dig här! Precis, buljongtärningar är inte välkomna i mina långkok längre, inte i mina köttisar i alla fall.
    Bog, högrev eller fransyska funkar också. Jag kom över en entrecôtebit till bra pris så därför tog jag det.

    SvaraRadera