måndag 29 mars 2010

Småkakor 4 - Mandelkroketter


Idag sökte jag mig tillbaka till mina rötter och plockade varsamt ner min mest värdefulla bok - farfars fars konditoruppslagsbok. När min kusin V rensade upp sin sin fars (min farbror och gudfars) dödsbo hittade hon denna underbara bok och tänkte som tur var på mig. Genast när jag fick reda på temat för Månadens sötsak (småkakor) tänkte jag att jag skulle baka något ur Konditorns uppslagsbok, Svensk facklitteratur, 1948. Idag blev det av och här kommer ett urgott recept på mandelkroketter

Mandelkroketter
150 g socker
300 g vetemjöl
200 g smör
1 ägg
1 citron, zest
200 g grovt hackade mandlar

Blanda socker, vetemjöl och citronzest. Fördela i smöret till en smulig massa.
Tillsätt ägget och arbeta ihop en smidig deg. Arbeta sist in mandlarna.
Kavla ut till en 2,5 cm tjock fyrkant som delas i fyra stänger. Ställ kallt så stängerna stelnar.
Skär ur stängerna ca 7 mm tjocka skivor med vass kniv.
Grädda i 175° i ca 10-15 minuter eller tills kakorna fått fin färg.

söndag 28 mars 2010

Jumboladdning köttbullar och meny vecka 13


Idag gjorde jag en jumboladdning köttbullar. Jag spontanköpte 2 kg fläskfärs i fredags utan att veta vad det skulle bli av den men så ikväll bestämde jag mig för att ladda frys och kyl med köttbullar. Till två av denna veckas middagar kommer jag servera köttbullar i olika tappningar, den första blir svens och den andra italiensk husmanskost. Det innebär att jag frångår min princip om att äta fläsk och nöt högst en gång i vecka men eftersom det är påsk i helgen blir det mycket fisk och lamm så det väger nog upp. Och det kommer inte bli tjatigt med två bullmiddagar för de här köttbullarna blev så saftiga och goda!

Måndag: Köttbullar med tomatsås och pasta
Tisdag: Långlagad kyckling
Onsdag: Köttbullar med brunsås och kokt potatis
Torsdag: Broccolisoppa och ugnspannkaka med blåbär
Fredag: Ugnsbakad lax med pestotäcke

Jumboladdning köttbullar, ca 170 st
2 kg fläskfärs
6 dl vispgrädde
3 dl vetekross
3 tsk rosmarin
3 tsk timjan
3 tsk paprikapulver
3 msk mald fänkål
4,5 tsk salt
2 stora gula lökar, mycket fint hackade
6 pressade vitlöksklyftor
6 ägg
1 citron, zest och saft

Koka upp grädde och kryddor och låt puttra ihop till en gröt. Dra av från värmen och rör ner lök och vitlök.
Blanda färs, ägg och citron, gärna m h a hushållsassistent. Tillsätt gröten och blanda väl.
Forma köttbullar, lägg i en långpanna och stek i 250° i 10 min.

* Jag körde med K-spaden på ganska låg hastighet.
** Rekommenderar långpanna före vanlig plåt p g a att fläskfärsen avger ganska mycket fett som annars riskerar att flyta av plåten och orsaka os.

lördag 27 mars 2010

Blomkålssoppa - så enkel, så god


Jag hade först inte tänkt blogga om denna mycket enkla och goda soppa eftersom jag i torsdags blev oplanerat själv med barnen och därför prioriterade bort att göra surdegskrutonger. Utan krutonger såg soppan lite tråkig ut och jag fick inte till ett bra foto så därför bestämde jag mig för att strunta i att blogga. Idag bjöd jag min svägerska J på rester av soppan och hon tyckte den var så god att jag ändrade mig och bloggar i alla fall. Så här kommer receptet och ett halvdant foto.

Jag blev som sagt oplanerat ensam med barnen men fick i alla fall veta att det skulle bli så några timmar innan middagen så jag provade ett nytt sätt att laga soppan på. Jag insåg att jag inte skulle få ro att stå och röra i soppan - vilket behövs eftersom vätskan till största delen är mjölk - tills blomkålen blivit mjuk, så jag provade att koka upp, ta av från värmen och låta blomkålen mjukna sakta i den varma vätskan under ca två timmar medan jag hämtade på dagis och lekte ute med barnen. Det blev kanonbra.

Blomkålssoppa, 4-6 portioner
1 blomkålshuvud
1 liten purjolök
olivolja
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl vatten
1 l mjölk
1 dl mjukost
salt och peppar

Skär ner blomkålshuvudet i mindre bitar och strimla purjolöken.
Fräs blomkål och purjolök i en kastrull med olivoljan på ganska hög värme så det får lite färg.
Smilja i buljongen och häll på vattnet. När buljongen lösts upp, häll på mjölken.
Låt koka upp, dra av kastrullen från värmen och låt blomkålen mjukna i den heta och senare varma vätskan under 1,5-2 timmar (alternativt sjud under omrörning tills blomkålen mjuknat).
Mixa soppan slät med förslagsvis en stavmixer direkt i kastrullen. Rör ner mjukosten och koka upp på nytt. Smaka av med salt och peppar.

torsdag 25 mars 2010

Småkakor 3 - Torplyckor


Förutom att namnet är så gulligt så fastnade jag för de här småkakorna p g a att de innehåller grovt rågmjöl, när jag igår bläddrade i kokböckerna för att hitta ett nytt småkaksrecept att prova till utmaningen Månadens sötsak. Grovt rågmjöl förknippar jag med surdegsbröd och inte alls med små söta bakverk.

Orginalreceptet är från Sju sorters kakor men jag ändrade lite, lite och hade i en släng råsocker samt bakade ut dem i en annan form än vad som var beskrivet.

Torplyckor på mitt sätt, ca 50 st
3 dl vetemjöl
1 dl grovt rågmjöl
150 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker

Blanda samman alla ingredienser och rulla degen till små bollar. Lägg på plåt med bakplåtspapper och tryck till med en gaffel. Grädda ca 12-15 min i 175°.

onsdag 24 mars 2010

Långlagad kyckling - den ultimata kycklingen!


För ett par veckor sedan provade jag att långlaga hel kyckling och resultatet blev långt över min förväntan. Jag har aldrig ätit så mör kyckling förut, någonsin. Köttet som smalt på tungan! Skräms inte av bilderna, det var hundra gånger aptitligare än vad det ser ut. Jag utgick från ett recept jag hittade på Sveriges Radios hemsida men ändrade framförallt vad gäller tillagningstid och gradantal.


Långlagad kyckling, 4 portioner
1 hel urtagen kyckling
2 mask sesamolja
1 dl kinesisk soja
2 stjärnanis
1 kanelstång
2 msk farinsocker
0,5 dl vitt, torrt vin
0,25 buljongtärning upplöst i 0,5 dl vatten

Lägg kycklingen i en ugnsfast form.
Pensla med sesamolja.
Häll över resten av ingredienserna.
Stek i ugn i ca 9-10 timmar i 75°.

söndag 21 mars 2010

Meny vecka 12

På måndag tänkte jag göra Smaskens-Annikas Pasta Disperata men med kycklingfärs istället för fläskfärs, på tisdag blir det fiskgratäng med broccoli och födelsedagsglass till efterrätt eftersom V fyller år, på onsdag blir det långlagat igen (Kött- och grönsaksgryta), på torsdag ska vi såklart äta våfflor och innan våfflorna blir det blomkålssoppa, och helgen inleder vi med en laxgryta med oliver.

Måndag: Smaskens-Annikas Pasta Disperata med kycklingfärs
Tisdag: Fiskgratäng med broccoli
Onsdag: Långlagad kött- och grönsaksgryta
Torsdag: Blomkålssoppa och våfflor
Fredag: Laxgryta med oliver

fredag 19 mars 2010

Banoffiepaj


Det blir mycket sötsaker den här veckan men så fort jag kommer hem till min egen dator och foton ska jag blogga lite matig, långlagning. Igår vräkte vi hursomhelst i oss en Banoffiepaj. Jag har under en tid varit sugen på att testa (har inte smakat den tidigare) denna smaskiga paj som jag på sistone sett mer och mer av på såväl caféer som bloggar. Den är helt i min smak och skulle kunna platsa på min shamelist på saker jag älskar att vräka i mig, tillsammans med t ex "Mulvadsgömma" (chokladpudding med bananer i och vispgrädde till) och Marängsviss. Ingen tjusig sötsakshistoria men en skön blandning av en massa gott på ett lite white-trash-igt sätt.


Banoffiepaj, ca 8 portioner
Valnötsdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk florsocker
85 g malda valnötter
80 g kallt smör, tärnat
2 msk kallt vtten
Fyllning:
1 burk (420 g) kondenserad mjölk
30 g smör
1 msk ljus sirap
4 bananer, skivade
2 dl vispgrädde
50 g smält mörk choklad (70 %)

Blanda mjöl, socker och valnötter. Nyp in smöret till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta in så det blir en fast deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylen i 15 min.
Kavla ut, täck en pajform och ställ formen kallt i 20 min. Grädda i ugnen i 175 grader i 15 min, med bakplåtspapper och risgryn eller torkade bönor Ta bort papper och ris och grädda ytterligare 10 min.
Lägg, mjölk, smör och sirap i en kastrull. Rör om på medelvärme tills blandningen kokat upp, tjocknat och blivit ljust karamellfärgad. Låt svalna något.
Placera ut hälften av bananerna i pajskalet, häll på kolasåsen, släta till ytan och ställ kallt 30 min.
Klicka grädde ovanpå kolasåsen och placera ut resten av bananerna ovanpå. Ringla smält choklad över.