tisdag 16 februari 2010

Black Russian Cheesecake


Idag är det fettisdag och jag har vräkt i mig tre minisemlor. Eftersom jag redan har skrivit om dem här tänkte jag istället dela med mig av mitt Alla-Hjärtans-Dag-bak - Black Russian Cheesecake. Denna smarriga kaka är en kärleksförklaring till min man och så mycket älskar jag honom att jag entusiastiskt hällde en grogg i min kaksmet! Black Russian (lika delar Kahlua och vodka) är min mans älsklingsdrink och den inspirerade mig när jag ville förnya en chokladcheescake som jag bakat många, många gånger. Mitt lilla experiment blev fantastiskt lyckat och kakan fick en svag underton av kaffe från Kahluan och en aningens beska från vodkan, som bröt av fint mot chokladen och sötman.

Black Russian Cheesecake
200 g chokladkakor (t ex Maryland cookies)
100 g smält smör
200 g mörk choklad (70 %)
0,5 dl Kahlua
0,5 dl vodka
400 g Philadelphia creamcheese
1,75 dl strösocker
1,5 dl lätt crème fraiche
0,75 tsk ekologiskt vaniljpulver
4 ägg

Krossa kakorna och blanda med det smälta smöret.
Tryck ut i en smord form med avtagbar kant och ställ svalt.
Smält chokladen tillsammans med Kahluan och vodkan på svag värme. Tag bort från värmen.
Vispa samman Philadelphia-ost, socker, crème fraiche och vaniljpulver.
Vispa i äggen, ett i sänder.
Blanda hälften av ostsmeten med chokladen och häll det i pajskalet. Häll resten av ostsmeten över.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175° i ca 1 timme.
Låt svalna och förvara i kylen.
Pudra lite kakao över kakan före servering.

Denna cheesecake är mitt februaribidrag nr 2 till utmaningen Månadens sötsak med kärlek som februaritema. Mitt bidrag nr 1 är chokladmuffins med jordgubbstryffel.

5 kommentarer:

  1. Du så fiin bild :) I like it. Nu fick jag lust att gå o köpa dem där hjärtformade kakformarna. Varför smälter jag så fort jag ser ett hjärta. ;)

    SvaraRadera
  2. Gud vad gott det låter och ser ut! Du är så härligt kreativ i köket.

    SvaraRadera
  3. Yasemin, det kanske är för att du är en kärleksfull person ;-)

    Mimmi, det var nog den finaste komplimangen jag fått sen jag började blogga! Det kan vara lite svårt det där med kreativiteten tycker jag. Jag vill gärna förnya och förbättra recept men det gäller att hejda sig innan man ändrar på vinnande koncept.

    SvaraRadera
  4. Den här kakan bara måste vara jättegod... Och dessutom är den jättefin.

    SvaraRadera
  5. Hej Remsan! ja det är den! :-) Tack!

    SvaraRadera