torsdag 18 februari 2010

Långlagat lamm med kapris och fänkål


Vad gäller tid är det här en rätt som kräver otroligt mycket men ser man till arbetsinsatsen är det rena rama snabbmaten. Jag la ner ca 5 minuter i morse (kl 7) och ca 15-20 min (potatisens koktid inräknad) strax efter kl 17 och sedan hade vi en fantastisk måltid framför oss. När lite planering är det enda som behövs för att få så här god mat - och så här enkelt - myser jag ända in i själen.

Långlagat lamm med kapris och fänkål
ca 900 g lammstek
olivolja
2 schalottenlökar, skalade och skurna i klyftor
4 vitlöksklyftor, hela men skalade
1 liten fänkål i klyftor
2 tsk kapris
2 dl vitt vin
0,5 dl krossade tomater eller dylikt (jag tog Mutti pizzasås)
2 tsk torkad rosmarin
nymalen svartpeppar
salt
(maizena)

Häll en bottenskyla olivolja i en gjutjärnsgryta eller annan gryta som tål att stå i ugnen.
Lägg i lammsteken och peta ner schalottenlök, vitlök och fänkål.
Tillsätt kapris, tomatsås och vitt vin.
Strö över rosmarin och salta och peppra.
Täck grytan med aluminiumfolie och lägg ev på grytans lock.
Ställ i ugnen och tillaga över dagen i 80°.
Ta upp köttet och ställ grytan på spisplatta.
Sleva upp schalottenlök, vitlök, fänkål och kapris med hålslev och mixa till en slät sås.
Häll tillbaka såsen i grytan och koka upp. Låt antingen koka ihop så att såsen tjocknar eller red av med lite maizena.
Dela köttet i mindre bitar. Kniv är troligen överflödigt för köttet är så mört att det går att dra sönder med hjälp av en gaffel.
Servera med såsen och förslagsvis kokt potatis.

4 kommentarer:

  1. Jag längtar till elugnen hemma hos mig. J har gas och den går inte att sätta på låg temperatur och absolut inte att lämna över dagen. ATT det ska långlagas hemma hos mig i mars!!!
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  2. Wuhu, jag gissar att det kommer ligga en konstant väldoft från härliga långkok i ditt kök då :-)

    SvaraRadera
  3. Mmmm jag älskar lamm och uppskattar nya recept på det. Det är ju suveränt med lite arbetsinsats då man har bråttom :)

    SvaraRadera
  4. Ja, vist är det suveränt! Tänk att man kan få en kalasmiddag på fina råvaror utan att knappt behöva lyfta ett finger. Ska blogga om måndagens lammstek snart, hoppas du gillar det.

    SvaraRadera