torsdag 25 februari 2010

Smokey Chicken Gumbo - värmande och gott


Den här mustiga och lite heta grytan lagade jag till lunch i söndags och den smakar lika bra mitt i den svenska vargavintern som i New Orleans heta klimat. Den värmde gott efter en förmiddag i snön och då menar jag bokstavligen i snön eftersom jag och min son V åkte om och om igen på rumpan på en iskana i pulkabacken. Snacka om att känna sig som barn på nytt!

Egentligen ska det vara svarta bönor i den här grytan men jag hade glömt att lägga dem i blöt kvällen innan och jag hade inga på burk hemma. Bönorna jag hade glömt la jag ändå i blöt och använde till en bönsalsa som serverades till måndagens lammstek. Jag tycker grytan blir lika bra med eller utan bönor. Känns mer som en fråga om vad man är sugen på för dagen.

En annan ingrediens som också ska vara i grytan men som jag blev utan är kalkonchorizo. Jag hittade ingen i affären utan tog Stigtomta Struts prisbelönta strutschorizo istället. Hur gott som helst!

Smokey Chicken Gumbo på mitt vis, 6 portioner
1 sötpotatis, tärnad
220 g strutschorizo
100 g kalkonbacon
3 kycklingbröstfiléer i bitar
1 msk torkad oregano
1 tsk koriander, malen
1 tsk spiskummin, malen
2 krm cayennpeppar
1,5 dl rött vin
2 msk tomatpuré
1 msk worcestershiresås
2 msk färskpressad citronsaft
4 dl majs (jag tog fryst, extra söt)
5 dl vatten från sötpotatiskoket
nymalen svartpeppar
salt
färsk koriander

Koka sötpotatisen i saltat vatten tills den är halvmjuk. Glöm inte att spara 5 dl av vattnet!
Stek chorizon och baconet tills de fått färg.
Tag ur pannan och stek kycklingen tillsammans med kryddorna tills brynt.
Blanda i resten av ingredienserna och låt koka några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Garnera med koriander och servera med ris eller ett gott bröd. Surdegsbröd smakade utmärkt till.

4 kommentarer:

  1. Låter helt fantastiskt - måste prova. När man läser Lisa Förare Winbladhs intressanta inlägg om bönor häromdagen kan man nog konkludera att du gjorde rätt i att skippa de svart bönorna ;-)
    http://matmolekyler.taffel.se/2010/02/23/bonans-baksidor-forgiftning-fytater-och-fjartar/

    SvaraRadera
  2. Vilken smaskig gryta! Kalkonbacon har jag aldrig hört talas om dock. Låter spännande...

    SvaraRadera
  3. Hej Mimmi, ja gör det! Passa på medan det är vinter vetja. Oups, ja det var ju tur att jag inte hade i några bönor ;-)

    SvaraRadera
  4. Hej Marlene! Kul att se dig här! Det är väldigt gott och inte så flottigt som vanlig bacon.

    SvaraRadera