söndag 21 februari 2010

Torsk med fluffigt saffranstäcke


Efter fredagens vita chokladmousse orsakade de överblivna äggvitorna lite huvudbry men medan jag funderade på olika sötsaker (makroner, silverkaka, maränger, etc) som jag kunde använda dem till drog jag mig till minnes ett inlägg på SMASKENS där Annika skriver om hur man kan använda överblivna äggvitor till att göra fluffiga fiskgratänger. Hennes receptidé är helt genialisk och med stor inspiration från hennes senare inlägg funderade jag ut min egen variant. Jag valde att använda torsk i min gratäng och eftersom Svärmor var på besök pimpade jag den med saffran. Det blev hur gott som helst! Till fisken serverade jag pressad potatis och ruccolasallad.


Torsk med fluffigt saffranstäcke
, 4-6 portioner
750 g torskfilé
1,5 tsk salt
nymalen svartpeppar
smör till formen

Saffranstäcke:
30 g smör
4 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
4 dl mjölk
2 msk hummerfond
0,5 g saffran
4 äggvitor
0,25 tsk salt
parmesan

Lägg torsken i en smord, ugnsfast form.
Salta och peppra fisken.
Täck med aluminiumfolie och baka fisken i 175° i 15 min.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Låt bubbla ihop en liten stund.
Häll på vinet och tillsätt mjölken lite i taket under vispning så att såsen blir slät.
Smaksätt med fond och saffran och låt såsen svalna i kallt vattenbad (eller i snön som jag gjorde).
Vispa äggvitorna med saltet till hårt skum.
Vänd försiktigt ner ca 0,5 dl av såsen och blanda i äggskummet. Vänd sedan ner ca en tredjedel i taget av resten av såsen.
Ta ut fisken ur ugnen, bred på den fluffiga såsen och riv parmesan över.
Ställ in gratängen ytterligare 15 min + några minuter på högsta värme och med grill för att få fin färg.

4 kommentarer:

  1. Annika-tipset är bara BÄST!
    Tycker fröken Dill

    SvaraRadera
  2. Annika är väldigt inspirerande överhuvudtaget. Sen har hon ju en hel del läsare också.

    SvaraRadera
  3. Åh, det ser jättegott ut! Saffransfreak som jag är faller jag visserligen för det mesta som innehåller det, men det här låter riktigt bra!

    SvaraRadera
  4. Åh, jag är också ett saffransfreak! Det är gott i allt! Till fisk, i glass, soppor, bulllar, bulgur osv. Det är verkligen kökets guld.

    SvaraRadera