fredag 27 augusti 2010

Herr Wallenberg - min köttkvarn


I söndags var jag så sugen på att göra wallenbergare men jag hittade inte kalvfärs i affären. Först blev jag lite sur men sen kom jag på att jag hade en köttkvarn hemma som jag fick till min Kenwood Major. Den låg där i sin kartong och bara väntade på att bli uppackad och invigd. Jag blev genast på glatt humör igen och köpte en bit kalvkött.

Förutom att jag fibblade en stund innan jag fick ihop alla kvarndelar på min Major så gick det fasansfullt att mala fram en fin kalvfärs. Jag inbillar mig att det hemmalda köttet gjorde wallenbergarna extra goda men jag har egentligen ingen aning om det var så eller inte. Gott blev det hursomhelst och så här gjorde jag.


Wallenbergare, 4 portioner
400 g ljus kalvfärs
4 äggulor
2 dl vispgrädde
salt och peppar
ströbröd
smör att steka i

Blanda kalvfärs och äggulor i matberedare till en seg färs. Tillsätt lite grädde i taget och salta och peppra. Forma den ganska lösa färsen till biffar och vänd i ströbröd. Jag tyckte det var enklast att platta ut till biffar i ströbrödet. Stek i smör på svag värme.

Till efterrätt blev det hemlagad chokladpudding enligt Per Morbergs recept, ett liknande finns här.

6 kommentarer:

 1. Vi ärvde en köttkvarn som faktiskt används flitigt här hemma, har inte köpt färs på evigheter. Känns bättre när man vet vad som finns i färsen och man får den precis så som man vill ha den. Fin eller grovmald med hur mycket/lite fett man själv vill ha i. Vi brukar passa på att köpa t.ex högrev på extrapris som vi sen maler till färs, perfekt!
  Wallenbergare är bara så gott, perfekt som söndagsmiddag!

  SvaraRadera
 2. Hej Håkan och Anki! jag hoppas att jag kommer göra mer som ni d v s strunta i färs och köpa själv. Kvaliteten på färsrätter här i mitt kök skulle säkert höjas avsevärt. Ska komma ihåg extrapristipset.

  SvaraRadera
 3. Du får göra egen korv i jul!! :-)

  SvaraRadera
 4. Jaaa, Tina, det måste jag ju göra! :-)

  SvaraRadera
 5. Jag fick ju också en köttkvarn med min Kenwood, men har inte invigt den ännu... Jag får väl också lova bättring ;-) Korv var ett bra tips för på de flesta korvarna vågar man ju knappt läsa innehållet.

  SvaraRadera
 6. Hej Remsan! Ja, då måste du inviga den! :-) Funderar som sagt också på korv. Känns som en bra aktivitet att göra med barnen. Pedagogiskt, gott och roligt.

  SvaraRadera