söndag 8 augusti 2010

Tillbaka igen


Oups! Det blev ett långt, oplanerat uppehåll i mitt bloggande. Det beror inte på avsaknad inspiration eller att jag avstått från bak och matlagning som väl förtjänar att dokumenteras här i min blogg, utan på att jag befunnit mig på resande fot de senaste veckorna, och bristande internetkontakt har varit mer regel än undantag.

Jag hoppas och tror att mina inlägg blir mer frekventa under hösten än vad de varit de senaste månaderna. Hösten brukar ge mig mer energi och inspiration än vår- och sommartider, jag antar att det beror på den uppladdning som semestern faktiskt ger.

Idag har vädret varit grått, grått, grått och om det inte varit för värmen hade det känts som årets första höstdag. Och lite höst var det nog i mitt kök för min man önskade ugnspannkaka och det blev en variant med fläsk och äpple. Det tycker i alla fall jag smakar höst.

Jag utgick från samma, gamla recept på pannkakssmet som jag brukar använda mig av, d v s Pappas recept, men vispade i tre extra ägg för jag tycker ugnspannkaka ska vara riktigt äggigt i smaken, nästan som en skånsk äggakaka, och dessutom blir det fluffigt och gott i konsistensen med många ägg. Tre ytterligare skillnader mot Pappas orginalsmet var att jag uteslöt det smälta fettet och sockret samt drog ner på saltet eftersom fläsket ger viss sälta.

Fläskpannkaka med äpple, 4-6 portioner
7 dl mjölk
3 dl vatten
5 kkp vetemjöl
1 tsk salt
6 ägg
drygt 400 g tärnat fläsk
1-2 stora äpplen, urkärnade och skurna i ringar

Sätt ugnen på 225°. Vispa hälften av vätskan med mjölet och saltet. Vispa i äggen, ett i taget.
Bryn fläsket i långpannan i ugnen, häll på smeten och lägg på äppelringarna. Grädda i 30 min. servera ev med lingonsylt.

7 kommentarer:

 1. Välkommen tillbaka! Så gott med fläskpannkaka. Äts för sällan i detta hemmet...

  SvaraRadera
 2. Tack Sofie! vad härligt att få ett välkomnande! I det här hemmet görs det också för sällan, trots att det är så gott och enkelt att göra.

  SvaraRadera
 3. Välkommen åter!
  Kan meddela att Kommunisterna blivit särdeles populära i min familj. Jag brukar mest bara baka kakor till jul men det har blivit en del sammankomster i sommar och nu efterfrågas kommunisterna varje gång. Tack för det receptet, det är ju så kvickt och enkelt.
  Din fläskpannkaka är väldigt lik min äggakaka - det äter vi emellanåt.

  SvaraRadera
 4. Oj, jag har aldrig gjort ugnspannkaka, jag är egentligen inte så förtjust i rätter som är för "äggiga". Jag föredrar t.ex spansk tortilla framför vanlig omelett eftersom potatisen tar över äggsmaken.
  Jättekul att du är tillbaka i bloggvärlden! Jag ska försöka få ihop ett email till dig snart, men på onsdag åker vi till Spanien så det kanske inte blir förrän i slutet på augusti ;-)
  KRAM!

  SvaraRadera
 5. Välkommen tillbaka. Kul att du känner dig uppladdad. :)

  SvaraRadera
 6. Ja, visst är formen snygg. Det är gerbera. Finns i många fina färger och former!

  SvaraRadera
 7. Olgakatt, vad roligt att Kommunisterna har blivit populära bland dina fikagäster.

  Petra, en förutfattad mening jag har om skåningar är att ni alla gillar "äggiga" saker så hade det inte varit för din härliga dialekt hade jag börjat tvivla på din härkomst. ;-) Skoja bara! Jag har inga fördomar om skåningar, är alltför vis för det :-)Tortilla kanske jag ska ta å göra nån dag förresten.

  Yasemine, tackar för det!

  SvaraRadera