tisdag 2 februari 2010

Kalljäst Naanbröd


Till söndagens långlagade lammcurry serverade jag Naanbröd. Eftersom det var tidig lunch jag skulle bjuda på och jag kände på mig att det skulle bli rätt livat med fem mammor och sju barn i vår lilla bostad, så bestämde jag mig för att förbereda en del av lunchen kvällen innan. Lammcurryn lagades i ugnen och Naandegen fick jäsa i kylskåpet över natten. Jag hade egentligen tänkt baka ut bröden kvällen innan, på samma sätt som jag gjorde med de kalljästa frukostbröden, men efter lite rödvinsmys i soffan med min man blev jag så dåsig att jag stöp i säng istället. Kalljäsningen besparade mig ändå en hel del tid och arbete dagen D.

Kalljästa Naanbröd, 8 st små (eller 4-6 stora)
Dag 1, kväll:
7,5 dl vetemjöl
2 dl ljummen mjölk
1 ägg, vispat
1 dl naturell yoghurt
2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
0,5 tsk bakpulver
2 tsk torrjäst

Häll upp mjölet i en skål.
Blanda 0,5 dl av mjölken med ägg. yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver och jäst.
Häll blandningen över mjölet, blanda och knåda tills degen är smidig och inte kladdar.
Pensla degen med lite olja, täck med plastfolie och ställ i kylen.

Dag 2, morgon/förmiddag:
Ställ ungen på grill och högsta värme.
Häll ut degen på lätt mjölat bakbord, knåda och dela den i 8 delar.
Platta ut delarna och dra ut dem till droppformade kakor.
Lägg 4 kakor på varje plåt (jag körde med bakplåtspapper em i ursprungsreceptet ska man olja plåtarna).
Låt jäsa 20 min.
Pensla kakorna snabbt med lite vatten och grädda högst upp i ugnen i 2-3 min på varje sida, tills de fått bruna fläckar.

1 kommentar:

  1. Hej!
    Hittade ditt recept när jag letade långjästa naanbröd, tack för det!

    SvaraRadera