söndag 31 januari 2010

Lime macarons

De blev långt ifrån lika snygga som mina polkagrismacarons med chokladfyllning, men ack så goda.

Lime macarons, ca 20 st
3 rumstempererade äggvitor
2 msk strösocker
110 g mandel, skållad och skalad
200 g florsocker
grön karamellfärg

fyllning:
100 g smör, rumstempererat
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
1 dl florsocker
zest av 2 ekologiska limefrukter
grön karamellfärg

Mal mandeln i en mandelkvarn.
Blanda väl med florsockret.
Vispa äggvitor, socker och karamellfärg till en grön maräng.
Vänd försiktigt ner mandel- och florsockerblandningen i marängen.
Spritsa ut kakor stora som 5-kronor på plåt med bakplåtspapper.
Låt stå i rumsvärme i en timme.
Grädda i nedre delen av ugnen i 10 min i 150°.
Dra direkt av bakplåtspappret med macaronerna på och låt svalna på bänk.

Rör smör, vaniljsocker, äggulor, florsocker, limeskal och karamellfärg till en slät smet.
Lägg ihop kakorna två och två med smörkräm emellan.

fredag 29 januari 2010

Meny vecka 5

Hittade ett paket polenta i skåpet så jag kommer inleda veckan med Polenta Pasticciata, någon slags polentagratäng som jag aldrig gjort förut men hittade i en italensk kokbok jag har, Det italienska köket.

På tisdag blir det veckans veggo och det var med inspiration från Smaskens-Annika som jag den här gången dammade av min gamla älskling Indiska kokboken som tidigare - men inte längre tyvärr! - gick att köpa hos Indiska.

På onsdag, torsdag och fredag kommer jag inte följa recept men jag har en idé för var och en av dessa middagar. Onsdagens fisk är med inspiration från en rätt som min kusin V lagade i somras. Jag kommer laga vit fisk i grädde el. dyl. alternativ, ha i ajvar relish, räkor och ev hummerfond och whiskey. Till fisken kommer jag servera pressad potatis. Torsdagskycklingen blir nåt i stil med ett tidigare inlägg Kycklingfiléer med bacon men med krossade tomater. På fredag blir det ugnsstekt lax med varm bön och potatissallad. I salladen tänkte jag ha i kapris, dill, lök (röd- eller silverlök), potatis, bondbönor, senap, olivolja och rödvinsvinäger.

Måndag: Polenta Pasticciata
Tisdag: Auberginecurry med vitlök och tomat
Onsdag: Ajvar relish-fisk med räkor
Torsdag: Kyckling med bacon och tomater
Fredag: Lax med varm bön- och potatissallad

Auberginecurry med vitlök och tomat


Auberginecurry med vitlök och tomat, 4 portioner:
500 g aubergine (eller 1 stor)
ca 1 dl olivolja
6 vitlöksklyftor, hackade
3 gula lökar, tunt skivade
4-6 gröna chilifrukter, grovt skurna
0,5 tsk gurkmeja
2 tsk röd chilipeppar
5 tomater, tunt skivade
2 msk pressad citron
1,5 tsk salt
  1. Skiva auberginen i centimetertjocka halvmånar. Värm oljan till medelvärme. fräs vitlöken tills den är brun men inte bränd.
  2. Sänk värmen och tilsätt aubergine, lök, chili, gurkmeja och chilipeppar och fräs under omrörning ca 10 min, tills auberginen fått färg.
  3. Sätt till tomaterna, citronsaften och salt, rör om och låt koka på låg värme 5-10 min, tills auberginen är mjuk. Smaka av.
(Recept ur Indiska kokboken)

Polenta Pasticciata

Polenta Pasticciata, 4 portioner:
Sås:
40 g smör
2 msk vetemjöl
420 ml mjölk
salt och vitpeppar
en nypa muskot
90 g riven cheddar
1 l vatten

220 g polenta
0,5 tsk salt
100 g smör i bitar
300 g små champinjoner, skivade
salt och nymalen svartpeppar
en nypa muskot
480 g avrunna och skivade kronärtskocksbottnar
3 skivade tomater
180 g rökt skinka/kalkon, tunt skivad
2 msk riven parmesan

  1. Sätt ugnen på 225°. Olja en ugnssäker form.
  2. Såsen: Smält smör i en kastrull och rör ner mjölet. Koka en kort stund, blanda i mjölken lite i taget. Rör tills såsen tjocknat. Krydda med salt och peppar efter smak plus muskot. Sätt till osten. Koka under omrörning tills såsen är jämn.
  3. Koka upp vattnet i en stor kastrull. Tillsätt salt och rör gradvis i polentan. Mnska värmen och koka under kraftig omrörning i 20 min.Dra undan kastrullen och rör i hälften av smöret.
  4. Smält under tiden resten av smöret och sautera svampen lätt i 3-4 min. Krydda med salt, peppar och muskot.
  5. Bre ut i den oljade formen tre lager av polenta, svamp, kronärtskocksbottnar, tomatskivor, skinka/kalkon och sås. Strö över parmesanost och grädda i 30 min. låt stå några minuter före servering.
(Recept ur Det italienska köket)

torsdag 28 januari 2010

Minisemlor med kesella ... inte som fyllning alltså


Fettisdagen är den 16/2 så jag antar att jag är lite tidig med mitt semlebak. Om jag bakar minisemlor så är det kanske inte någon som märker att jag tjuvstartar?

Det här var första gången jag bakade med fördeg med inspiration från mästerbagaren Jan Hedh. Jag vet inte hur stor inverkan det hade på slutresultatet men det kändes bra och semlorna blev riktigt mumsiga. Misstaget som jag tycker många gör när de bakar vetebröd är att de räds saltet. Jag vet inte varför men kan det beror på att man tänker sötsak - alltså lite salt? Om man vågar ta i lite med saltet så smakar vetebrödet så mycket mer och mer av det goda är aldrig fel. Här tog jag i en del och jag tycker det blev jättelyckat. Med den milda grädden och söta mandelmassan så blir det utmärkt balans. Jag höll på att skriva perfekt balans men jag vill ändå vara lite ödmjuk. Jag är ju trots allt bara en glad amatörbagerska.

Kardemumman ska man heller inte vara rädd för och det ska helst vara kardemummakärnor som man stöter själv. Tyvärr hade jag inte kärnor hemma igår kväll då jag fick mitt infall att baka semlor så det fick bli med malen. Då gäller det än mer att våga ta i eftersom färdigmalen inte är lika aromatisk som egenstött.


Minisemlor med kesella, 64 st
Fördeg:
50 g jäst
5 dl ljummen mjölk
600 g vetemjöl
0,25 dl socker

Rör ut jästen i i mjölken.
Tillsätt vetemjöl och socker.
Blanda i degblandare/assistent på låg hastighet ca 5-6 min.
Täck med plastfolie och låt jäsa 30 min till dubbel storlek.

Deg:
Fördegen
500 g vetemjöl
1 ägg
1,75 dl socker
15 g salt
15 g kardemumma (malen, ev något mindre med nystött)
250 g kesella
200 g smör, rumstempererat

Till pensling:
1 ägg
1 tsk mjölk

Tillsätt alla ingredienser utom smöret till fördegen.
Blanda i degblandare/assistent på låg hastighet ca 5-6 min.
Tillsätt smöret i små bitar och blanda på hög hastighet i ca 10 min.
Täck med plastfolie och låt jäsa 30 min till dubbel storlek.
Lägg degen på lätt mjölat bakbord och forma små bullar.
Lägg på plåt och låt jäsa 20 min.
Vispa samman ägg med mjölk och pensla bullarna med blandningen.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250° i 6-8 min.


Fyll bullarna med en blandning av urtaget bullinkråm, riven eller smulad mandelmassa och ovispad grädde. Jag brukar ta ca 1 del inkråm och ca 2 delar mandelmassa. Sedan häller jag på grädde och blandar ordentligt till en våt men inte rinnig massa. Peta tillbaka massan i hålet i bullen, fyll på med vispad grädde, lägg på med hatten och sikta över florsocker.

onsdag 27 januari 2010

Joråsåatt, visst blev det nybakat till frukost


Klockan 6 i morse vinglade jag upp och satte ugnen på 275°, somnade om, vinglade upp igen kl 06.30 och skjutsade in plåten med kalljästa surdegsbullar. Jag bör kanske berätta att vi hade en jobbiga natt med febriga barn (orsakad av andra dosen mot svinis) så att gå upp kl 6 kändes som att gå upp kl 3 men det var det värt för gud så ljuvligt gott och mysigt det blev vid frukost. Egentligen skulle jag kunna äta min vanliga gröt eftersom bara doften av nybakat bröd får mig att må bra ända in i själen. Jag behöver inte en smaka på det ... fast jag tackar ju inte nej till en nybakad frukostbulle.

Frukostbullar med helt bovete, 8 st
Dag 1, morgon:

100 g surdegsgrund av råg
100 g vatten
100 g rågmjöl

Blanda ihop och täck med plastfolie. Låt stå över dagen.

Dag 1, kväll:
1 dl helt bovete
350 g vatten
300 g vetemjöl (Manitoba cream)
14 g salt

Blanda bovetet med vatten. Tillsätt vatten och vetemjöl.
Kör degen 4 x 10-15 min i degblandare. Strö över saltet innan den fjärde omgången.
Låt degen jäsa ett par timmar.
Stjälp upp degen på rejält mjölat bakbord.
Vik ihop 8 st bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Stoppa in i kylen och låt kalljäsa över natten.

Dag 2, morgon:
Sätt ugen på 275°.
Ta ut plåten ur kylen och skjutsa in i varm ugn, sänk värmen till 250° och grädda ca 20 min.
Låt kallna på galler.

tisdag 26 januari 2010

Mera bröd


Jag känner mig helt baktokig just nu... och helt besatt av att baka med surdeg. tidigare har jag bakat Martins Johanssons frukostbröd och i söndags kväll blev jag sugen på att baka något liknande men med surdeg istället för jäst. Lilla Espoir (min ena surdegsgrund alltså) åkte fram ur kylen och jag blandande till en försurdeg så i måndags kunde vi njuta av nybakat och urgott bröd till middan. I morse satte jag en ny försurdeg (baserad på Jesus, min andra surdeg) som har stått och gottat till sig under dagen och i skrivandets stund håller jag tummarna för att den jäser ordentligt på några timmar så jag kan göra bullar att kalljäsa i kylen under natten. Förhoppningsvis blir det nybakat bröd till frukost. Jag får nog ställa klockan på 6 så min man hinner få sig en macka, han piper iväg så tidigt.

Måndagens bakskörd (8 st brödbullar) gick till så här:
Dag 1, kväll:
100 g surdegsgrund av råg
100 g vatten
100 g rågmjöl

Jag blandande ihop och täckte med plastfolie. Det fick stå över natten.

Dag 2, morgon:
300 g vetemjöl (Manitoba cream)
350 g vatten
14 g salt

Jag blandade surdeg med vatten och vetemjöl. Eftersom jag använde Manitoba cream lät jag degen bearbetas ordentligt, jag tog inte tid men jag tror ca 20 min x 2.
Degen jäste till dubbel storlek och sedan hällde jag ut den på rejält mjölat bakbord. Eftersom jag hade glömt saltet knådade jag in det för hand på bakbordet. Min svägerska J har talat om för mig att salt kan ha negativ påverkan jäsningen (jag antar att salt sakta dödar de fina bakterierna i surdegen) så det var kanske tur att jag glömde det för degen jäste jättefint.
Jag vek ihop 8 st bullar och la dem på plåt med bakplåtspapper. De fick jäsa i ca 30 min innan jag skjutsade in dem i 275° varm ugn, sänkte värmen till 250° och lät dem stå ca 20 min. Sedan fick de kallna på galler.