lördag 28 augusti 2010

Av äggviterester: Silverkaka med cognac och amarettoglasyr


Efter söndagens wallenbergare blev det äggvitor över så det fick bli en Silverkaka (också kallad äggvitekaka). Det kändes dock lite tråkigt att bara göra en sockerkaka så jag pimpade den med cognac och en amarettoglasyr som jag improviserade fram. Jag tycker det blev jättegott! Cognac visste jag sedan tidigare att det lyfter den tråkigaste kaka till delikata nivåer men glasyren blev en angenäm överraskning. Den kan nog passa också utmärkt som sås till glass, jag ska prova det någon gång.

Jag har ju en sann fäbless för kakor med alkoholhaltiga drycker. Här är några andra inlägg på det temat:

Min vän M tar sig en bit. Jag tror han gillade den.

Silverkaka med cognac och amarettoglasyr:
Silverkakan:
100 g smör
6 äggvitor
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 msk cognac
kokosflingor till formen

Smält smöret direkt i formen. Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd ner sockret och sedan mjölet blandat med bakpulvret. Tillsätt det smälta smöret och sist cognacen. Vänd runt försiktigt och häll i den kokosbeströdda formen. Grädda längst ner i 175° i 40 min.

Amarettoglasyr:
1 msk rapsolja
1 msk kaffe
1 msk kakao
1 msk amaretto
1 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker

Blanda samman och pensla på den avsvalnade kakan.

En liten äggvitegrotta.

Den här söta, lilla formen är ett av mina loppisfynd.

Kaka eller blomma?

8 kommentarer:

  1. Oj vad gott det lät! Förmodligen inte bästa sättet att hålla sig ifrån kalorier - får återgå till mina morotsslantar och stänga ner dina läckerheter. På återseende och trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Hej Mamma Mimmi! Ja, ska man baka sådana här kaloribomber är det bäst att se till att ha någon att bjuda på fika så man inte sätter i sig allt själv. :-)

    SvaraRadera
  3. Ojojoj, det var ingen dålig kaka, vet en här hemma som hade tagit mer än en bit... Vilket bra loppisfynd du gjort, brukar oxå hitta en del till köket på loppisar.

    Laxmoussen vi skrev om är en gammal goding, receptet har vi fått ärva av Ankis mor som har kockat till det sedan urminnes tider. Ett enkelt recept och det passar lika bra som förrätt som till middag. Blir det över så går den utmärkt att frysa. Om du är sugen på att prova den så hittar du receptet här: http://martenssonskok.blogspot.com/2010/05/middagsbjudning.html

    SvaraRadera
  4. Vad gott det ser ut. Vilken bra idé att sätta lite glacys på. Det ska jag komma ihåg att testa.

    SvaraRadera
  5. Hej Håkan och Anki! Juat kakformar köper jag gärna på loppis, har gjort några riktigt bra fynd.

    Laxmoussen påminner om en som min Gudmor brukar göra till julbordet men jag tror jag ska prova er som förrätt snart. Vad bra att det går att fysa och tack för länken.

    SvaraRadera
  6. Hej Erika! Ja det blev väldigt bra med glasyren, saftigt.

    SvaraRadera
  7. Måste berätta att dina "Kommunister" blivit en favoritkaka i min familj. Extra goda blir dom om russinen får ligga i konjak över natten innan man bakar.
    Häromsistens försökte jag baka dom hemma hos nån annan efter huvet utan receptet. Det blev fel - men ännu godare och dom döptes raskt till muterade komminister. Det blev dock kladdigt och besvärligt (för litet mjöl!) så jag rekommenderar det inte.

    SvaraRadera
  8. Hej Olgakatt! Tack för tipset om russinen och konjak! Det ska jag prova nästa gång jag gör dem.

    SvaraRadera